Akcie

Očekávané události Česká republika: Obchodní bilance nevykazuje přenos slabosti ze světa, průmysl však ano

Středa 8. leden 2020 22:29

Obchodní bilance (11 2019, 9.1.) a Průmyslová výroba (11 2019, 10.1.) jsou hlavní makroekonomické události týdne České republiky. Trh čeká pokračování trendu přebytků obchodní bilance Česka, současně však trvá trend útlumu růstu průmyslové výroby České republiky.

Obchodní bilance (11 2019, 9.1.): Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste hlavně díky růstu přebytku obchodu s automobily. Díky tomu Česko stále zvyšuje přebytky bilance obchodu s Evropskou unií kam automobily převážně směřují. 

Zatím ve výsledcích naštěstí není vidět nepříznivý efekt obchodních válek a poklesu růstu světové ekonomiky, které si vyžádalo značné přibrždění růst evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa. Tento efekt je vidět zatím snad jen ve značném zpomalení růstu průmyslové výroby Česka.

Přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance, kdy růst dovozu nestačil krýt růst vývozu. Možná se do výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy. 


Průmyslová výroba
 (11 2019, 10.1.): Růst průmyslové výroby slábne na pozadí slabosti a poklesu ekonomického růstu světové ekonomiky a zejména eurozóny, hlavně Německa, jejímž satelitem česká ekonomika je. Slabost by měla pokračovat i v prvním pololetí tohoto roku s obratem od druhého pololetí 2020. 

Očekávaný dopad dat na trhy
: Přebytková obchodní bilance je příznivá pro korunu a akcie a nepříznivá pro dluhopisy. Opačný dopad na trhy má slabost průmyslové výroby.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web