Akcie

Očekávané události Eurozóna: Indexy PMI Francie, Německa a eurozóny mají v srpnu opět oslabit

Úterý 20. srpen 2019 19:52

Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a celkové ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny mají v srpnu opět oslabit. Recese zpracovatelského průmyslu hlavně v Německu by se tak zvětšila, mírný růst aktivity služeb (v Německu solidní) má klesnout a s ním i celkový nízký růst ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny.

Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny (8 2019, 22.8.): Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a celkové ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny mají v srpnu opět oslabit. Recese zpracovatelského průmyslu hlavně v Německu by se tak zvětšila, mírný růst aktivity služeb (v Německu solidní) má klesnout a s ním i celkový nízký růst ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny.

Jiné předstihové indikátory ekonomického sentimentu jako například poslední indexy Ifo a ZEW pokračovaly pádem. Pokračující vařící vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. stále přikládají k hrozícícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky.

Vzhledem k expozici ekonomiky EU vůči zahraniční poptávce vývoj HDP Evropy závisí nejen na obchodních vztazích USA s EU ale i na obchodu USA a Číny. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než v USA či v Číně.

Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na pokles růstu HDP.

Navíc i odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie s nástupem Borise Johnsona do pozice lídra Konzervativní strany a premiéra UK a s rekonstrukcí jeho vlády, momentálně silně probrexitové, nabral kurs brexitu bez dohody což hrozí dalšími tlaky na ekonomiku Německa a eurozóny.

Sám Johnson počítá s brexitem bez dohody jako s realistickou variantou, pokud nevyjde z pohledu UK vylepšená dohoda brexitu s EU. Navíc nevyloučil obejít parlament UK, který dosud tvrdý brexit blokuje. Hlavní nebezpečí brexitu bez dohody by mohlo vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Tvrdý brexit by totiž značně přiškrtil obchodní toky UK a EU řízené pouze regulemi Světové obchodní organizace logisticky i zvýšením cel a nejistoty.

Tyto důvody zpomalují růst HDP globálních ekonomických center, což je další důvod poklesu ekonomického sentimentu.

V neposlední řadě pokračuje recese zpracovatelského průmyslu Evropy, hlavně Německa a růst ekonomiky v posledním roce značně zeslábl.

Data slabost ekonomické aktivity eurozóny jsou příznivá pro dluhopisy a nepříznivá pro euro a akcie.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web