Akcie

Očekávané události eurozóna: Růst německé ekonomiky loni značně zpomalil, Lagardeová vystoupením pravděpodobně nepřekvapí

Pondělí 13. leden 2020 21:48

Hrubý domácí produkt Německa (2019, 15.1.) a vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové jsou hlavní makroekonomické události eurozóny. Růst německé ekonomiky loni zpomalil. ECB i po nástupu Lagardeové do jejího čela stále praktikuje silně expanzivní monetární politiku a vyzývá evropské země k větší fiskální podpoře ekonomiky.

HDP Německa (2019, 15.1.): Růst německé ekonomiky loni zpomalil, podle trhu z 1,2 % na 0,6 %. Celkové roční číslo ale nadhodnocuje o něco méně slabší výkonnost v první části roku. Ve druhém pololetí se kýl lodi německého hospodářství pohyboval na hladině hospodářské stagnace, chvílemi i mírně pod ní. Slabost německé ekonomiky, ještě nedávno se její růst  pohyboval v řádech 2 %, souvisí s nejistotami rizik obchodními válkami Spojených států amerických s jejich obchodními partnery a rovněž odkládaným odchodem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Slabost se ze světové ekonomiky se do exportně založené německé ekonomiky přenesly právě exporty, jejich slabost doplňuje slabost fixní firemní investice. V silné recesi se tak ocitl exportní sektor zpracovatelského průmyslu

USA a Čínská lidová republika již brzy mají uzavřít první část své obchodní dohody a rovněž UK parlamentními volbami potvrdilo směr brexitu. Řada ekonomických a politických rizik zůstává, přesto tyto faktory by mohly růst ekonomiky poněkud pozvednout. Zatím však zlepšení indikují jen předstihové indikátory, ty by se měly časem více zobrazit i v reálné ekonomice. 

Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové
 (16.1.): ECB i po nástupu Lagardeové do jejího čela stále praktikuje silně expanzivní monetární politiku a vyzývá evropské země k větší fiskální podpoře ekonomiky. Energická Francouzka hlavní parametry monetární politiky ECB potvrdila i začátkem roku. Nelze tak čekat, že by toto vystoupení Lagardeové na verbální politice banky něco změnilo.

Očekávaný dopad událostí na trhy: slabost německé ekonomiky je dobrá pro dluhopisy ale nepříznivá pro euro a akcie. Expanzivní monetární politika ECB a její potvrzování je příznivé pro akcie a dluhopisy a nepříznivé pro euro.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web