Akcie

Očekávané události týdne Česka: Inflace v květnu stále zvýšená

Pondělí 10. červen 2019 17:24

Index CPI (5 2019, 11.6.) je hlavní makroek. zprávou týdne České republiky. Inflace je v posledních měsících resp. letech nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % hlavně kvůli silnějšímu růstu cen kategorie Bydlení, voda, energie, paliva.

Index CPI (5 2019, 11.6.): Inflace je v posledních měsících resp. letech nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % hlavně kvůli silnějšímu růstu cen kategorie Bydlení, voda, energie, paliva. ČNB čeká, že inflace vrátí k svému cíli na horizontu monetární politiky, který momentálně vychází na druhé a třetí čtvrtletí roku 2020.

Data nadprůměrné inflace jsou momentálně příznivé pro korunu, neboť stimulují ČNB ke zvyšování úrokových sazeb. Na druhou stranu koruna je přikována na svých relativně slabších hladinách kvůli hlavně odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a rovněž kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web