Akcie

Očekávané události týdne Česka: Maloobchodní tržby, průmyslová výroba, obchodní bilance

Úterý 4. červen 2019 14:35

Maloobchodní tržby (4 2019, 5.6.), průmyslová výroba (4 2019, 6.6.) a obchodní bilance (4 2019, 6.6.) jsou hlavní makroekonomické události České republiky týdne.

Trh čeká nadále solidní růst spotřeby domácností, slábnoucí růst průmyslové výroby a přebytek obchodní bilance.

Maloobchodní tržby (4 2019, 5.6.): Spotřeba domácností pokračuje v solidním růstu na pozadí robustního trhu práce a růstu mezd.

Průmyslová výroba (4 2019, 6.6.): Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli obchodním válkám a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Pokles aktivity českého průmyslu ještě není tak silný slabost se ale ještě může ve druhém čtvrtletí prohloubit. Trendový růst produkce průmyslu Česka se pohybuje na hladině kolem 3 %v minulých kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

Obchodní bilance (4 2019, 6.6.): Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích, přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance. Tento trend trvá i začátkem tohoto roku dílem i kvůli zpomalení růstu hrubého domácího produktu Evropské unie.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Solidní růst spotřeby domácností je příznivý pro korunu a akcie a nepříznivý pro dluhopisy, v případě slabosti průmyslové výroby a poklesu přebytku obchodní bilance je tomu naopak.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web