Akcie

Očekávané události týdne Česká republika: Maloobchodní tržby, inflace, Zápis ČNB

Pondělí 8. červenec 2019 18:53

Květnové maloobchodní tržby (9.7.), červnový index CPI (11.7.) a Zápis ze zasedání České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb 26.6. (12.7.) jsou hlavní makroekonomické události týdne Česka.

Maloobchodní tržby (5 2019, 9.7.): Spotřeba domácností pokračuje stále v solidním růstovém tempu. Silný trh práce a růst mezd by měly tento trend podpořit i do dalších kvartálů.

Index CPI
(6 2019, 11.7.): Inflace v posledních měsících vzrostla. Inflace je v posledních měsících resp. letech nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % hlavně kvůli silnějšímu růstu cen kategorie Bydlení, voda, energie, paliva. ČNB čeká, že inflace vrátí k svému cíli na horizontu monetární politiky, který momentálně vychází na druhé a třetí čtvrtletí roku 2020.

Zápis ze zasedání České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb 26.6.
(12.7.): Na zasedání ČNB úrokové sazby nezměnila, když jeden člen výkonné bankovní rady hlasoval pro její zvýšení o čtvrt procentního bodu. Inflace by se měla na horizontu měnové politiky vrátit dle ČNB k jejímu cíli 2 %. S prognózou je dle banky je po květnovém zvýšení úrokových sazeb konzistentní jejich přibližná stabilita do poloviny roku 2020. Rizika stávají prognózy inflace ČNB vidí jako vyrovnaná.

Očekávaný dopad dat na trhy
: Robustní růst maloobchodních tržeb a poněkud silnější inflace jsou příznivé pro korunu a akcie a nepříznivé pro dluhopisy. Stabilita úrokových sazeb je pro trhy (koruna, akcie, dluhopisy) příznivá.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web