Akcie

Očekávané události týdne USA: ISM průmyslu a služeb, Powell, produktivita/mzdy, zaměstnanost

Pondělí 3. červen 2019 15:05

Index ISM zpracovatelského průmyslu, vystoupení guvernéra Federálního rezervmího systému Jerome Powella, Index ISM služeb, produktivita práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady a zaměstnanost jsou hlavní makroekonomické události USA týdne.

Index ISM zpracovatelského průmyslu (5 2019, 3.6., 16.00 SEČ): Trh čeká mírné zvýšení indexu a tím i růstu aktivity odvětví, ten byl ale zůstal nízký.

Vystoupení guvernéra Federálního rezervmího systému Jerome Powella na téma strategie monetární politiky nástrojů a komunikace na konferenci Federální rezervní banky Chicaga v Chicagu (Illinois) (4.6.): Fed počátkem tohoto roku opravil očekávání a zrušil výhled zvyšování cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Ke konci prvního pololetí tato politika stále platí. Sice ekonomikou se rozlévají tlaky a indikace poklesu jejího růstu, její růstový fundament včetně trhu práce zůstávají robustní.

Index ISM služeb (5 2019, 5.6.): Index má za květen stagnovat na dubnové úrovni, růst aktivity služeb tak má zůstat solidní.

Produktivita práce, mzdy, jednotkové pracovní náklady (1Q 2019, 6.6.): Trh nečeká velké revize původní oznámených výsledků. Růst produktivity práce s posílením růstu ekonomiky vzrostl, její růst poslední dekády nicméně zůstává nízký. Podle těchto dat mzdy rostou málo a jednotkové pracovní náklady proto taky.

Zaměstnanost (5 2019, 7.6.): Růst zaměstnanosti zůstává solidní, podobně míra nezaměstnanosti kopíruje multidekádní minima a decentní růst mezd drobně posiluje.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Slabší růst aktivity zpracovatelského průmyslu je příznivá pro dluhopisy a zlato a nepoříznivá pro akcie a dolar. Opačně je tomu v případě robustního trhu práce, růst zaměstnanosti a minimální nezaměstnanosti. Monetární politika Fedu stagnace úrokových sazeb je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato, méně již pro dolar. Vzestup růstu produktivity práce a slabost jednotkových pracovních nákladů je příznivá pro dolar, akcie, dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web