Akcie

Očekávané události týdne USA: Powell, zápis Fedu, prodeje starších a nových domů

Pondělí 20. květen 2019 16:24

Vystoupení guvernéra Fedu Powella (21.5.), prodeje existujících resp. starších domů (4 2019, 21.5.), zápis ze zasedání Fedu monetární politiky včetně úr. sazeb (30.4.-1.5., 22.5.) a prodeje nových domů jsou hlavní ek. a finanční události týdne USA.

Vystoupení guvernéra Federálního rezervního systému Jeromea Powella na 24. výroční konferenci finančních trhů Federální rezervní banky Atlanta ve Fernandina Beach na Floridě na téma Posouzení rizik finančního systému (21.5.): Fed rizika finančního systému dosud komentoval jen jako omezená resp. kontrolovaná. Centrální banka v prvním čtvrtletí zrušila výhled zvyšování cíle své hlavní úrokové sazby v letošním roce kvůli zpomalení růstu ekonomiky a inflace a kvůli geopolitickým rizikům zejména obchodním válkám. Fed tak pravděpodobně letos úrokové sazby měnit nebude.

Zápis ze zasedání Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb (30.4.-1.5., 22.5.): Centrální banka na zasedání cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnila. Kromě retrospektivní reflexe ekonomického růstu stojí za zmínku hlavně komentáře inflace. Prohlášení varovalo před poklesem klíčové jádrové inflace (bez cen potravin a energií). Na tiskové konferenci po zasedání ale guvernér Powell ale trhy před nečekaným poklesem inflace uklidnil. Řekl, pokles inflace tento rok vy mohl být způsoben přechodnými faktory.

Prodeje existujících/starších domů (4 2019, 21.5.), prodeje nových domů (4 2019, 23.5.): Trh domů poskytuje v posledních měsících smíšené signály. Nová výstavba domů, tedy data zahájení/povolení staveb domů a prodeje starších/existujících domů v posledních kvartálech klesají a jejich dlouhodobý růstový trend v celkovém pohledu stagnuje. Naopak prodeje nových domů jsou silné a nadále robustně rostou. Trh domů je obecně citlivý na úrokové sazby a jejich kolísavá pohyb v posledních měsících.

Celkově, dlouhodobý trend růstu trhu domů trvá, přesto se v posledních letech se jeho růst zasekl. Vzdor celkové síle hospodářství včetně trhu práce trh domů má potíže růst.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Komentáře Fed jsou poslední měsíce příznivé pro akcie, zatímco data trhu domů jsou pro trhy smíšené.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web