Akcie

Očekávané události týdne USA: PPI a CPI blízko cíle Fedu, maloobchodní tržby

Úterý 11. červen 2019 14:10

Index průmyslových cen PPI (5 2019, 11.6. 14.30 SEČ), index spotřebitelských cen CPI (5 2019, 12.6.) a maloobchodní tržby (5 2019, 14.6.) jsou zprávy týdne USA. Inflace má stále kolísat blízko cíle Fedu, spotřeba domácností roste dlouhodobě solidně.

Index PPI (5 2019, 11.6. 14.30 SEČ), Index CPI (5 2019, 12.6.): Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy.

Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu pohybují v souladu s cílem centrální banky kolem 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena. Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Hlavní inflační ukazatel centrální banky, index cen spotřebitelských výdajů, na meziměsíční (březen) i mezikvartální bázi (1Q) včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Proto inflační data hlavní jádrové inflace zatím nevykazují průkazný trend a stále hrozí pokles inflace. Fed nicméně slovy svého guvernéra Jeromea Powella trhy uklidnil, že pokles inflace je důsledkem specifických jednorázových faktorů, které časem pominou.

Maloobchodní tržby (5 2019, 14.6.): Spotřeba domácností letos roste v průměru o něco pomaleji než ve druhém pololetí minulého roku. Hlavně ale roste stále solidně. Podporou robustní spotřeby domácností je silný trh práce s nízkou nezaměstnaností a solidní tvorbou zaměstnanosti.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Inflace blízko cíle je příznivá pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato. Solidní růst spotřeby domácností je příznivý pro akcie a dolar, nepříznivý pro dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web