Akcie

Očekávané události týdne USA: Spotřebitelský sentiment, Firemní barometr Chicaga, PCE

Úterý 28. květen 2019 13:27

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (5 2019, 28.5. 14.30 SEČ), Firemní barometr Chicaga (5 2019, 31.5.) a Index cen spotřebitelských výdajů PCE (4 2019, 31.5.) jsou hlavní makroekonomické události Spojených států amerických týdne.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (5 2019, 28.5. 14.30 SEČ): Trh čeká mírný vzestup spotřebitelské nálady vůči dubnu. Spotřebitelský sentiment zůstává silný kvůli solidnímu růstu ekonomiky, trhu práce, nízké inflace a silnému akciovému trhu

Firemní barometr Chicaga (5 2019, 31.5.): Firemní barometr Chicaga se má vůči předchozímu měsíci, tedy dubnu, zvýšit ze slabého tempa na solidní. Trh tak čeká, že tato data ukáží podobný vývoj jako jiné květnové indikátory regionální ekonomické aktivity.

Index cen spotřebitelských výdajů PCE (4 2019, 31.5.): Trh čeká zvýšení celkové inflace. Jádrová inflace bez cen potravin a energií, která je důležitější, protože je stabilnější a protože vykazuje dlouhodobé inflační trendy by ale měla zůstat nízká.

Inflace na průmyslové i spotřebitelské úrovni kvůli poklesu cen ropy v posledních měsících oslabila pod cíl Fedu 2 %, její jádrová složka bez cen potravin a energií nicméně setrvávala kolem hladiny 2 %. Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziměsíční (březen) i mezikvartální úrovni (1Q) nejen na celkové ale i na jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Očekávaný dopad událostí na trhy: robustní spotřebitelský sentiment a zlepšená regionální data ekonomické aktivity jsou dobré zprávy pro akcie a dolar a nepříznivé pro dluhopisy a zlato. Slabší jádrová inflace je dobrá pro dluhopisy a zlato, ale současně je nepříznivá pro akcie a dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web