Akcie

Očekávané události USA: Červencový ISM služeb má posílit, PPI v červenci blízko cíle Fedu

Pondělí 5. srpen 2019 16:04

Červencové Index ISM služeb (5.8. 16.00 SEČ) a index PPI (9.8.) jsou hlavní makroekonomické události Spojených států amerických týdne. Solidní index ISM a růst aktivity služeb mají poněkud posílit. Index PPI má potvrdit průmyslovou inflaci blízko úrovně cíle centrální banky.

Index ISM služeb (7 2019, 5.8. 16.00 SEČ): Solidní index ISM a růst aktivity služeb mají poněkud posílit. Data mají potvrdit, že domácí sektor americké ekonomiky pracuje stále v robustních obrátkách na pozadí silného trhu práce a silného spotřebitelského sentimentu.

Index PPI
(7 2019, 9.8.): Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu pohybují mírně nad 2,0 %, tedy v souladu s cílem centrální banky 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena. Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziroční celkové i jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Proto inflační data hlavní jádrové inflace zatím nevykazují průkazný trend a stále hrozí pokles inflace.

Obavy centrální banky USA z příliš nízké inflace ale vedly Federální rezervní systém USA k redukci cíle jeho hlavní úrokové sazby na posledním zasedání monetární politiky 30.-31.7. k redukci o čtvrt procentního bodu do pásma 2,00 - 2,25 %.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Solidní růst aktivity služeb je příznivý pro akcie a dolar a nepříznivý pro dluhopisy a zlato. Rovnovážná průmyslová inflace je dobrá pro dolar, akcie, dluhopisy i zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web