Akcie

Očekávané události USA: CPI, PPI, Indexy Fedů NY a Philadelphia, Maloobchodní tržby, nová výstavba

Pondělí 13. leden 2020 21:46

Index spotřebitelských cen CPI (12 2019, 14.1.), Index produkčních cen PPI (12 2019, 15.1.), Index ekonomické aktivity Federálního rezervní banky New York (1 2020, 15.1.), Index Federální rezervní banky Philadelphia (1 2020, 16.1.), Maloobchodní tržby (12 2019, 16.1.) a Zahájení/povolení staveb domů (12 2019, 17.1.) jsou hlavní makroekonomické události týdne Spojených států amerických. Inflace poslední dobou spíše oslabila, včetně té produkční. Předstihové regionální indikátory ekonomické aktivity vykazují jen slabý růst ekonomické aktivity, výhled pro tento rok ale zůstává solidní stejně jako růst spotřeby domácností a růst zahájení/povolení staveb domů.

Index spotřebitelských cen CPI (12 2019, 14.1.): Inflace poslední dobou oslabila, tento indikátor to ale nepotvrzuje. Inflace včetně své jádrové složky bez cen potravin a energií se pohybuje nad hladinami cíle Federálního rezervního systému 2 % a i meziměsíční data aktuálního inflačního trendu všetně očekávání trhu nenaznačují změnu, spíše naopak. 

Index produkčních cen PPI
 (12 2019, 15.1.): Jiná inflace, jiný příběh. Produkční inflace je na podprůměrných rovních včetně své jádrové složky bez cen potravin a energií. Další bolehlav Fedu, zda inflace nebude trvalě nízká. 

Index ekonomické aktivity Federálního rezervní banky New York
 (1 2020, 15.1.): Růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu je malý, výhled pro tento rok zůstává solidní. Dosažení dílčí obchodní dohody Spojených států amerických s Čínskou lidovou republikou a nasměrování vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie by předstihové indikátory mělo nasměrovat opět k růstu. 

Index Federální rezervní banky Philadelphia
 (1 2020, 16.1.): Růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu je malý, výhled pro tento rok zůstává solidní. Dosažení dílčí obchodní dohody Spojených států amerických s Čínskou lidovou republikou a nasměrování vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie by předstihové indikátory mělo nasměrovat opět k růstu. 

Maloobchodní tržby
 (12 2019, 16.1.): Růst spotřeby domácností zůstává solidní na pozadí solidně rostoucí ekonomiky, robustního trhu práce s rekordně nízkou nezaměstnanaností a stále solidně rostoucí zaměstnaností a s tím souvisejícím silným spotřebitelským sentimentem. Tyto parametry vedle solidně rostoucí aktivity dominantně domácího odvětví ekonomiky služeb jsou základem síly domácí ekonomiky, která odolává slabosti ze zahraničí vlivem obchodních válek, brexitu a kvůli tomu i slabosti v podobě recese exportu, fixních nerezidenčních firemních investic, exportu a na světové ekonomice citlivém zpracovatelského průmyslu.

Zahájení/povolení staveb domů
 (12 2019, 17.1.): Trh domů chytil letos druhý den. Obchodní války a brexit během roku stlačily úrokové sazby a zlevnění financování hypoték obnovilo růst nové výstavby reprezentované zahájením resp. povolením staveb domů a prodejů starších/existujících domů. Růst prodejů nových domů trvá dlouhodobě a levnější hypotéky ho posilují rovněž. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Slabost produkční inflace je nepříznivá pro akcie, dolar a dobrá pro zlato a dluhopisy, síla spotřebitelské inflace má na trhy opačný dopad. Slabost regionálních dat ekonomické aktivity je příznivá pro zlato a dluhopisy a nepříznivá pro akcie a dolar. Solidní růst spotřeby domácností a trhu domů je dobrá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web