Akcie

Očekávané události USA: CPI, PPI, vystoupení Powella, Maloobchodní tržby, Index Fedu NY

Pondělí 11. květen 2020 16:53

Index spotřebitelských cen CPI (4 2020, 12.5.), Index produkčních cen PPI (4 2020, 13.5.), vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému USA Jeromea Powella (13.5.), maloobchodní tržby (4 2020, 14.5.) a Index ekonomické aktivity Fedu New Yorku (5 2020, 15.5.) jsou hlavní makroekonomické události USA týdne. Inflace s koronavirovou krizí znatelně slábne. Fed podobně jako jiné světové centrální banky zaujal ke krizi opatrný až pesimistický postoj z pohledu ekonomické aktivity, taky proto ujišťuje, že úrokové sazby budou dlouhodobě nízké. Maloobchodní tržby v dubnu propadaly plnou silou, uzavírka ekonomiky vrcholila. Květnová data regionální ekonomické aktivity budou důležitá, neboť budou první sondou hospodářství měsíce, kdy se ekonomika začala otevírat.

Index spotřebitelských cen CPI (4 2020, 12.5.): Inflace s koronavirovou krizí znatelně slábne. S pádem ropy zdá se slábnou i jiné ceny s propadem poptávky po zboží a službách. Meziroční inflace se tak má v dubnu přiblížit nule, jádrová inflace (bez cen potravin a energií) se stále pohybuje kolem 2 %. 

Index produkčních cen PPI
 (4 2020, 13.5.): Inflace s koronavirovou krizí znatelně slábne. S pádem ropy zdá se slábnou i jiné ceny s propadem poptávky po zboží a službách. Meziroční inflace z března má v dubnu přejít do poklesu cen, jádrová inflace (bez cen potravin a energií) se má snížit na 0,9 % z březnových 1,4 %. 

Vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému USA Jeromea Powella “Současná ekonomická témata” v Petersonově institutu mezinárodní ekonomie
 (13.5.): Fed podobně jako jiné světové centrální banky zaujal ke krizi opatrný až pesimistický postoj z pohledu ekonomické aktivity, taky proto ujišťuje, že úrokové sazby budou dlouhodobě nízké vedle pokračování programů kvantitativního uvolňování. Kolem víkendu v tomto duchu vystoupili bankéři Fedu (letos hlasující ve výkonném výboru FOMC Neel Kashkari a Mary Dalyová) vzhledem k obavám z trvající pandemie nemoci COVID-19. Je velmi pravděpodobné, že podobně vystoupí i Powell.

Maloobchodní tržby
 (4 2020, 14.5.): Maloobchodní tržby v dubnu propadaly plnou silou, uzavírka ekonomiky vrcholila. Silný pokles z března se tak v dubnu ještě více vyostří. První známky oživení spotřeby domácností s postupným ekonomickým oživením by měly být známy až příští měsíc. 

Index ekonomické aktivity Fedu New Yorku
 (5 2020, 15.5.): Index se má v květnu zvýšit, ovšem jen na - 65,0 bodů z dubnového historicky rekordního minima - 78,2 (v dubnu vrcholilo zavření hospodářství a krize, tento index propadl rekordně silně vůči březnu). Znamenalo by to, že se pokles ekonomické aktivity zmírnil z prudkého tempa na velmi silné. Květnová data regionální ekonomické aktivity budou důležitá, neboť budou první sondou hospodářství měsíce, kdy se ekonomika začala otevírat.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Slabá inflace a ekonomická aktivita jsou příznivé pro dluhopisy a zlato, nepříznivé pro akcie a dolar. Výhled centrální banky silné monetární expanze a nulových úrokových sazeb je příznivý pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivý pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web