Akcie

Očekávané události USA: Index ISM služeb a zaměstnanost v dubnu propadly, produktivita práce (1Q) taky

Úterý 5. květen 2020 16:14

Index ISM služeb (4 2020, 5.5., 16.00 SEČ), produktivita práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady (1Q 2020, 7.5.) a zaměstnanost (4 2020, 8.5.) jsou hlavní makroekonomické události týdne Spojených států amerických. Trh v dubnu čeká propad aktivity služeb, zaměstnanosti resp. prudký růst nezaměstnanosti a za první kvartál rovněž s pádem hrubého domácího produktu i silný pokles produktivity práce, menší pokles mezd a tím i silnější vzestup jednotkových pracovních nákladů.

Index ISM služeb (4 2020, 5.5., 16.00 SEČ): Ekonomové čekají, že v dubnu se již plně projeví koronavirová krize i v největším sektoru americké ekonomiky. Předpokládají, že aktivita přejde z menšího březnového poklesu do velmi silného poklesu. Data by ale podobně jako ve zpracovatelském průmyslu mohla ukázat ostré zvýšení růstu dodacích termínů v souvislosti s výpadky koronavirové krize, což technicky pokles aktivity služeb měřený indexem ISM služeb může zmírnit. 

Produktivita práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady
 (1Q 2020, 7.5.): Trh čeká za první kvartál rovněž s pádem hrubého domácího produktu i silný pokles produktivity práce, menší pokles mezd a tím i silnější vzestup jednotkových pracovních nákladů. Produktivita práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady dlouhodobě rostou mírně. Koronavirová krize rozpoutaná od března tak již ovlivní i tato data.  

Zaměstnanost
 (4 2020, 8.5.): Historicky mimořádná data zveřejní Úřad pracovní stastistiky. Nezaměstnanost má vzrůst 21 500 000, její míra se má zvýšit z 4,4 % na 16 %. Míra nezaměstnanosti v době světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 dosáhla kolem 10 %. Na druhou stranu velkou část růstu nezaměstnanosti obstarává metodika, ve skupině jsou zahrnuti lidé na neplacené dovolené, kteří budou povoláni zpět s obnovením ekonomické aktivity i nemocní či v karanténě. Proto je předpoklad, že velká část nezaměstnaných se rychle vrátí do práce s otevíráním ekonomiky a obnovením ekonomického růstu 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Propad aktivity služeb, trhu práce a produktivity práce s poklesem mezd a růstem jednotkových pracovních nákladů jsou zprávy nepříznivé pro akcie, dolar a jsou příznivé pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web