Akcie

Očekávané události USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board, PCE, Firemní barometr Chicaga

Úterý 27. srpen 2019 16:02

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (8 2019, 27.8., 16.00 SEČ), Index cen spotřebitelských výdajů PCE (7 2019, 30.8.) a Firemní barometr Chicaga (8 2019, 30.8.) jsou hlavní makroekonomické události Spojených států amerických týdne. Trh čeká pokles spotřebitelského sentimentu, který by měl zůstat silný, ovšem stále slabý inflační ukazatel cen spotřebitelských výdajů a hlavně Firemní barometr Chicaga i přes jeho předpokládané zvýšení.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (8 2019, 27.8., 16.00 SEČ): Spotřebitelský sentiment má meziměsíčně klesnout, měl by ale zůstat silný. Silnou spotřebitelskou důvěru udržuje silný trh práce, akcií a solidní růst ekonomiky.

Index cen spotřebitelských výdajů PCE
(7 2019, 30.8.): Indikátor meziročného růstu cen spotřebitelských výdajů dle trhu i v červenci zůstal slabý kolem 1,5 % včetně své jádrové úrovně bez cen potravin a energií. Cíl inflace Fedu je 2 %.

Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její stabilitě a indikaci dlouhodobého inflačního trendu pohybují kolem 2,0 %, tedy v souladu s cílem centrální banky 2,0 %.

Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziroční celkové i jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Proto inflační data hlavní jádrové inflace zatím nevykazují průkazný trend a stále hrozí pokles inflace.

Fed nízkou inflaci v poslední době označuje za riziko. Obavy centrální banky USA z příliš nízké inflace ale vedly Federální rezervní systém USA na jeho posledním zasedání monetární politiky 30.-31.7. k redukci cíle jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu do pásma 2,00 - 2,25 %.

Firemní barometr Chicaga
(8 2019, 30.8.): Indikátor se má meziměsíčně zvýšit, přesto by měl zůstat na slabé hladině. Pokles ekonomické aktivity regionu by se tak měl pouze snížit.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Silný spotřebitelský sentiment je příznivý pro akcie a dolar a nepříznivý pro dluhopisy a zlato. Opačný dopad na trhy má slabost regionálního ukazatele ekonomické aktivity. Slabost inflace je nepříznivá pro dolar a akcie ale je dobrá pro dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web