Akcie

Očekávané události USA: Indexy ISM průmyslu a služeb, produktivita práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady, zaměstnanost a vystoupení Powella

Úterý 3. září 2019 15:57

Index ISM zpracovatelského průmyslu (8 2019, 3.9., 16.00 SEČ), Index ISM služeb (8 2019, 5.9.), Produktivita práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady (2Q 2019, revize, 5.9.), měsíční zpráva zaměstnanosti včetně růstu zaměstnanosti, míry nezaměstnanosti a mezd (8 2019, 6.9.) a vystoupení webstreamem guvernéra Federálního rezervmího systému Spojených států amerických Jeromea Powella na téma Ekonomický výhled a monetární politika (6.9.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události USA týdne

Index ISM zpracovatelského průmyslu (8 2019, 3.9., 16.00 SEČ): Růst aktivity zpracovatelského průmyslu v posledních měsících oslabil na nízkou hladinu hlavně kvůli obchodním válkám. V srpnu trh čeká, že růst se nepatrně zvýšil, zůstal ale malý.

Index ISM služeb
(8 2019, 5.9.): Růst aktivity služeb v posledních měsících oslabil hlavně kvůli obchodním válkám, zůstal ale solidní. V srpnu by se dle trhu měl poněkud zvýšit.

Produktivita práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady
(2Q 2019, revize, 5.9.): Poslední data ukázala nečekané zesílění růstu produktivity práce ale hlavně mezd a jednotkových pracovních nákladů. Odhad trhu napovídá, že by revize vůči posledním, v srpnu zveřejněným datům neměla přinést větší změny.

Měsíční zpráva zaměstnanosti včetně růstu zaměstnanosti, míry nezaměstnanosti a mezd
(8 2019, 6.9.): Růst zaměstnanosti sice není tak silný jako loni, stále je však solidní. Míra nezaměstnanosti zůstává blízko svého multidekádního dna a růst mezd zrychluje podle dat této měsíční zprávy zaměstnanosti jen mírně. Podle odhadu trhu by srpnová data na těchto trendech neměla mnoho změnit.

Vystoupení webstreamem guvernéra Federálního rezervmího systému Spojených států amerických Jeromea Powella na téma Ekonomický výhled a monetární politika v diskusi s Thomasem J. Jordanem, guvernérem Švýcarské národní banky pořadané Švýcarským institutem mezinárodních studií v Curychu, Švýcarsko
(6.9.): Powell ve svém posledním vystoupení na ekonomickém a finančním sympoziu v Jackson Hole potvrdil současnou vyčkávací monetární politiku Fedu. Powell neslíbil ale rovněž ani nevyloučil snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate na příštím zasedání centrální banky monetární politiky 17.-18.9.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Slábnoucí nízký růst aktivity zpracovatelského průmyslu je příznivý pro dluhopisy a zlato, nepříznivý pro akcie a dolar. Opačný dopad na trhy má naopak sice oslabený ale stále solidní růst aktivity služeb a zaměstnanosti. Vzestup růstu produktivity práce je příznivý pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato. Nečekaně silný růst mezd a jednotkových pracovních nákladů v prvním pololetí je dobrou zprávou pro dolar, nepříznivou zprávou pro dluhopisy a zlato. Komentáře centrální banky ponechávající flebilitu v otázce možného snížení nebo stagnace úrokových sazeb je vzhledem k očekávání trhu jejich snížení dobrá pro dolar, méně již pro akcie, dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web