Akcie

Očekávané události USA: Prodeje starších/existujících domů, zápis Fedu a vystoupení guvernéra Powella

Úterý 20. srpen 2019 19:50

Prodeje starších/existujících domů (7 2019, 21.8.), zápis Federálního rezervního systému ze zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb (31.7., 21.8.) a vystoupení guvernéra Fedu Jeromea Powella na téma Výzvy monetární politiky na mezinárodním ekonomickém a finančním sympoziu v Jackson Hole na téma Výzvy mezinárodní politiky (23.8.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události tohoto týdne Spojených států amerických.

Prodeje starších/existujících domů (7 2019, 31.8.): Trh domů poskytuje v posledních měsících smíšené signály. Nová výstavba domů, tedy data zahájení/povolení staveb domů a prodeje starších/existujících domů v posledních kvartálech klesají a jejich dlouhodobý růstový trend v celkovém pohledu stagnuje. Naopak prodeje nových domů jsou silné a nadále robustně rostou. Trh domů je obecně citlivý na úrokové sazby a jejich kolísavý pohyb v posledních měsících.

Celkově, dlouhodobý trend růstu trhu domů trvá, přesto se v posledních letech jeho růst zasekl. Vzdor celkové síle hospodářství včetně trhu práce trh domů má potíže růst.

Zápis Federálního rezervního systému ze zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb
(31.7., 21.8.): Na zasedání centrální banka snížila. Dva guvernéři, Esther Georgeová a Eric Rosengren ale s rozhodnutím prvního snížení cíle hlavní úrokové sazby centrální banky Federal Funds Rate od světové hospodářské a finanční krize v letech 2008 - 2009 o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %, ke kterému se centrální banka po měsících indikací odhodlala nesouhlasili a chtěli cíl ponechat na stávající úrovni.

Rozhodnutí snížit úrokovou sazbu centrální banka zdůvodnila dopadem globálního vývoje na ekonomický výhled a mírnými inflačními tlaky.

Vystoupení guvernéra Fedu Jeromea Powella na téma Výzvy monetární politiky na mezinárodním ekonomickém a finančním sympoziu v Jackson Hole na téma Výzvy mezinárodní politiky
(23.8.): Vystoupení může přidat indikace, zda centrální banka hodlá snížit cíl své hlavní úrokové sazby dále. Toto respektované sympozium pravidelně pořádané týden před koncem školních letních prázdnin přinášívá nové trendy monetární politiky nejen USA ale i jiných globálně významných zemí a hospodářských a politických center.

Pokračující vařící vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky.

Poslední makroekonomická data od července byla smíšená a spíše potvrdila rozdílné trendy hospodářství. Pokračovala slabost vůči světové ekonomice exponovanějšího zpracovatelského průmyslu, nečekaně značně oslabil růst aktivity služeb, který nicméně zůstává solidní.

Na druhou stranu nečekaně značně zesílil robustní růst maloobchodních tržeb, silný zůstává spotřebitelský sentiment i trh práce se solidním růstem zaměstnanosti a rekordně nízkou nezaměstnaností.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Tendence k redukci úrokových sazeb je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivá pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web