Akcie

Opatrný Fed a silná zaměstnanost (události minulého týdne)

Úterý 5. únor 2019 17:16

Fed hlavní úr. sazbu nezměnil a naznačil opatrnost s jejím případným dalším zvyšováním. Zaměstnanost USA nečekaně zrychlila svůj silný růst. Trh práce USA pokračuje v silné expanzi.


Fed úr. sazby dle očekávání nezměnil, naznačil omezení jejich růstu

Centrální banka USA dle očekávání nezměnila cíl své hlavní úr. sazby. Fed dále v komentáři naznačil trpělivost s dalším zvyšováním úr. sazeb. I jinými komentáři Fed naznačil, že zvyšování úr. sazeb není tolik aktuální jako dřív.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate:

Skutečnost: 2,25 - 2,50 %
Očekávání:  2,25 - 2,50 %
Předchozí:   2,25 - 2,50%

Rozbor: Centrální banka nově v prohlášení uvedla, že bude tento rok trpělivá s dalším zvyšováním úrokových sazeb.

Fed navíc v projevu starostí a varování ze zpomalení růstu ekonomiky, volatility akciových trhů a rekordně dlouho částečního zavření vládních úřadů vyřadil ze zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 18.-19. prosince stanovisko přibližné rovnováhy rizik ekonomického výhledu.

Navíc centrální banka vynechala názor vhodnosti, výhled a příslib dalšího zvyšování své hlavní úr. sazby. V komentáři již hovoří pouze úpravách, nikoliv zvyšování úrokových sazeb.

Centrální banka rovněž uvedla, že může, “ve světle ekonomického a finančního vývoje" změnit rychlost redukce své bilance aktiv resp. nakoupených dluhopisů z doby hospodářské slabosti následující po světové finanční krizi v letech 2008 - 2009.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Fed sice úr. sazby dle očekávání nezměnil, v komentáři se to ale změnami vůči prosincovému zasedání jen hemží.

Opatrnost z omezování monetární expanze minulosti je patrná i v komentářích redukce bilance Fedu.

Všechny změny říkají jediné. Trend zvyšování úrokových sazeb se pravděpodobně sníží, zpozdí, protáhne či (po)zastaví.

Růst ekonomiky totiž začal povážlivě slábnout a taky inflace sestoupila ze svých nedávných zvýšených hodnot. Vzhledem k nadále decentnímu růstu mezd tak centrální banka nebude chtít zaškrtit slábnoucí růst ekonomiky dalším zvyšováním úr. sazeb. Snaha Fedu mírnit očekávání trhu pokračování zvyšování úr. sazeb byla patrná i z nedávných vystoupení guvernéra Fed Jerome Powella. Ten tlumil tato očekávání a řekl, že centrální banka bude pozorná vůči globálním rizikům.

Na druhou růst trendu zvyšování mezd a silné trhy práce rovněž potvrzují, že Fed ještě nemůže zcela uzavřít cyklus zvyšování své hlavní úr. sazby.

V prosinci Fed snížil letošní výhled zvyšování své hlavní úr. sazby na 0,5 % z 0,75 %. Čekáme, že letos zvýšení bude ještě menší, v rozsahu 0 - 0,5 %.

Zaměstnanost USA i v lednu rostla nečekaně silně

V lednu zaměstnanost vzrostla 304 000, trh čekal její zvýšení 165 000. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 4,0 % z 3,9 % v prosinci, trh čekal její stagnaci. Růst mezd v lednu dle očekávání stagnoval na prosincových 3,2 %. Robustní trh práce stále silně roste.

USA: Počet pracovních míst mimo zemědělství (01 2019, změna m/m)

Skutečnost: 304 000
Očekávání:  165 000
Předchozí:   196 000 (revize z 176 000), v srpnu 222 000 (revize z 312 000)

USA - Míra nezaměstnanosti (01 2019)

Skutečnost: 4,0 %
Očekávání:  3,9 %
Předchozí:   3,9 %

USA - Mzdy (01 2019, změna m/m)

Skutečnost: 0,1 %
Očekávání:  0,3 %
Předchozí:   0,4 %

USA - Mzdy (01 2019, změna y/y)

Skutečnost: 3,2 %
Očekávání:  3,2 %
Předchozí:   3,2 %

Revize za prosinec a listopad v součtu snížily růst zaměstnanosti o 70 000. Ale vzhledem k překonání očekávání růstu zaměstnanosti v lednu o 139 000 je zpráva zaměstanosti stále citelně silnější než se čekalo. Růst zaměstnosti překvapivě vzdor oslabení růstu ekonomiky na přelomu roku akceleroval. Růst mezd zůstává mírný, jejich meziměsíční dynamika poněkud zaostala za očekáváním. Zpráva je příznivá pro akcie. Hlavní index burzy USA S&P 500 po zprávě roste 0,3 % na 2 707 bodů.

Meziměsíční růst zaměstnanosti v prosinci překonal očekávání. V dlouhodobém průměru nicméně zaměstnanost nadále solidně expanduje v průměru kolem 200 000 již řadu let.

Tlak na kapacity volné pracovní síly zůstává značný. Míra nezaměstnanosti osciluje kolem multidekádního minima. Takže i tento ukazatel potvrzuje sílu trhu práce.

Dlouhodobě růst mezd zrychloval jen drobně. V posledních měsících tato statistika zachytila zrychlení jejich růstu. Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv. Vzhledem k vyčerpanosti trhu práce by zrychlení růstu mezd překvapivé tolik nebylo.

Celkově zpráva zaměstnanosti potvrzuje, že robustní trh práce pokračuje v solidním posilování, značně víc, než se čekalo. Dlouhodobý pokles míry nezaměstnanosti na historické minimum potvrzuje krátící se kapacity volné pracovní síly. Růst mezd poněkud zrychluje. Současné oslabení růstu ek. aktivity patrné v řadě makroekonomických ukazatelů ale může přinést oslabení růstu zaměstnanosti a síly trhu práce.

Dopad dat na výhled monetární politiky: Výsledky nemění očekávání, že Fed bude tento rok zvyšovat svou hlavní úr. sazbu, pokud vůbec, méně než se ještě před několika měsíci čekalo. Trh práce je zpožděný indikátor a je možné, že útlum jeho síly dorazí s ekonomickým oslabením během tohoto roku. Čekáme, že letos Fed zvýší svou hlavní Federal Funds Rate v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu, centrální banka predikuje její celkové letošní zvýšení o 0,5 procentního bodu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web