Akcie

Opatrný Fed, slabší regionální ek. data a trh domů (výhled událostí týdne USA)

Úterý 19. březen 2019 14:47

Zasedání Fedu monetární politiky včetně úr. sazeb 19.-20.3. (20.3.), Index ek. aktivity dle průmyslových firem Fedu Philadelphia (3 2019, 21.3.) a Prodeje starších resp. existujících domů (2 2019, 22.3.) jsou hlavní makroekonomická data týdne USA.

Zasedání Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb 19.-20.3. (20.3.): Trh čeká na potvrzení Fedu jeho “trpělivé” monetární politiky, tedy politiky spíše stagnujících úrokových sazeb.

Předpokládá se, že hlavní úroková sazba změněna nebude a taky, že Fed potvrdí komentář “trpělivé” monetární politiky. Ta je založena na zmírnění a zpomalení resp. (po)zastavení dosud postupného zvyšování úrokových sazeb Hlavní pozornost trhu bude směřovat k výhledu optimální monetární politiky centrální banky. Trh bude rovněž v této souvislosti zajímat výhled redukce cenných papírů nakoupených v době kvantitativního uvolňování v předchozích letech.

Tendence zbrždění zvyšování úrokových sazeb vyvstala v posledních měsících kvůli zpomalení růstu ekonomiky a nejistotám možného dosažení neutrální rovnovážné úrokové sazby a globálním rizikům v podobě obchodních válek, Brexitu a s tím souvisejícícho zpomalení růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy ale i Číny.

V posledních prosincových makroekonomických projekcích Fed snížil výhled letošního zvýšení své hlavní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu vůči své předchozí zářijové projekci z 0,75 procentního bodu na 0,5 procentního bodu. Momentálně trh čeká menší zvyšování cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate než sám Fed včetně možnosti jeho stagnace. Proto se i od centrální banky čeká, že svůj výhled jeho zvyšování sníží. Jak moc je jednou z hlavních otázek tohoto tématu.

Fed v posledních kvartálech snižoval svou bilanci cenných papírů. Tím však současně stahoval peníze z oběhu a utahoval monetární politiku. V souladu s novým kursem opatrnější monetární politiky centrální banka již naznačila, že během roku zastaví tyto prodeje a že v této souvislosti ještě předtím představí podrobnosti tohoto plánu.

Monetární politika trpělivosti se změnami úrokových sazeb bude podle našeho názoru platit minimálně do pololetí. Pak bude záležet na vývoji ekonomické aktivity. Větší změny úrokových sazeb ale nečekáme ani v dalších kvartálech. Pokud ekonomika nadále solidně poroste, což je náš předpokládaný scénář, čekáme, že zvýšení hlavní úr. sazby Fedu bude již pouze mírné.

Index ekonomické aktivity dle průmyslových firem Fedu Philadelphia (3 2019, 21.3.): Trh po nečekaně prudkém únorovém poklesu indexu jeho vzestup zpět do kladných čísel. A tím současně taky obnovení růstu (byť drobného) ekonomické aktivity po jejím menším poklesu v únoru. V lednu ještě ekonomická aktivita dle průmyslových firem tohoto regionu rostla solidně.

Prodeje starších/existujících domů (2 2019, 22.3.): V posledním roce ukazatele prodejů starších rezidenčních domů USA mírně klesají. Jde o důsledek vyšších hypotečních úr. sazeb a růstu cen nemovitostí. Jiná data trhu domů ale vykazují stále sílu (např. Prodeje nových domů).

Očekávaný dopad událostí na trhy: Mírnější monetární politika Fedu je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato, nikoliv však pro dolar. Momentálně slabší data regionální ekonomické aktivity a trhu domů jsou příznivá pro dluhopisy a zlato a nepříznivá pro akcie a dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web