Akcie

OPEC komplikovaně dospěl k dohodě redukce produkce ropy (událost minulého týdne)

Pondělí 10. prosinec 2018 19:11

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC a některé země, jež nejsou členem OPECu včetně Ruska se předběžně na svém ostře sledovaném summitu ve Vídni dohodly na snížení produkce ropy 1,2 mil. barelů ropy denně.

Poměr redukce denní produkce barelů ropy je rozdělen v poměru 800 000 pro OPEC a 400 000 na ostatní země. Redukci 400 000 barelů ropy by mělo z větší části krýt Rusko. Redukce ropné produkce odpovídá očekávání trhu.

Podle ministra energetiky a průmyslu Spojených arabských emirátů Suhaila bin Mohammeda Faraje Farise Al Mazroueie bude předběžná prosincová vídeňská dohoda stvrzena přibližně za tři měsíce v Saúdské Arábii a vyhodnocena s možností jejího prodloužení v následném půlročním horizontu.

Snížení produkce ropy má podpořit stabilizace cen ropy, které od října odepsaly 1/3 hodnoty. Před zasedáním OPECu se pokles lehké americké ropy se zastavil až na 50 USD/barel.

Ropný trh se kromě nejistoty spojené se zasedáním OPECu obává rovněž další naplnění předběžné prosincové obchodní dohody USA - Čína a poklesů akciového trhu, které naznačují možnost zpomalení růstu světové ekonomiky a tím i poptávky po ropě.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web