Akcie

OPEC se předběžně dohodl na snížení produkce ropy, objem bude upřesněn

Čtvrtek 6. prosinec 2018 18:41

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC se předběžně na svém ostře sledovaném summitu ve Vídni dohodla na snížení produkce ropy. Konkrétní objem denní produkce ropy ale ještě není znám.

OPEC podle jeho zdrojů vyčkává na Rusko, klíčového vývozce ropy, které není členem OPECu. Snížení produkce ropy má podpořit stabilizace cen ropy, které od října odepsaly 1/3 hodnoty. Před zasedáním OPECu se pokles lehké americké ropy se zastavil až na 50 USD/barel.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ještě dnes odcestoval z Vídně do ruského Petrohradu na rozhovory s prezidentem Vladimirem Putinem. Do vídně na zasedání OPECu se má vrátit zítra. Rusko se zdráhá přistoupit k větším redukcím produkce černého zlata s odůvodněním na nastávající zimu.

Podle ministra energetiky lídra OPECu Saúdské Arábie Chálida Fáliha by se redukce měla pohybovat v řádu 0,5 - 1,5 mil. barelů denně, právě podle rozhodnutí Ruska. Podle ministra by redukce 1 mil. barerlů denně byla přijatelná. Trh ovšem čekal větší snížení.

Ropný trh ale náznaky dohody nadšen není. Ropa dnes prudce ztratila 4 %. Cena ropy padla zpět k hlavní technické podpoře 50 USD/barel. Ropný trh se kromě nejistoty spojené se zasedáním OPECu obává rovněž další naplnění předběžné prosincové obchodní dohody USA - Čína a poklesů akciového trhu, které naznačují možnost zpomalení růstu světové ekonomiky a tím i poptávky po ropě.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web