Akcie

Optimistické zprávy bank vynesly Wall Street na měsíční maximum

Čtvrtek 17. leden 2019 19:08

Hlavní akciové indexy USA ve středu vzrostly na měsíční maximum. Silné výsledky Bank of America a Goldman Sachs podpořily sentiment investorů.

Akcie investiční banky Goldman Sachs ve středu vzrostly o 9,5 %. Nejvíce pomohly růstu hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average složeného z největších titulů USA. Banka kvartálními tržbami a ziskem překonala očekávání trhu. Procentuální růst akcií finančního ústavu byl na denní bázi nejsilnější za posledních 10 let.

Akcie Bank of America ve středu posílily o 7,2 % a pomohly zvýšení hlavního indexu širšího akciového trhu USA S&P 500 . Banka ohlásila kvartální zisk nad očekávání ekonomů díky růstu úvěrů. Akcie bank zaznamenaly nejsilnější denní procentuální růst za posledních 6 a půl roku. Pozitivní výsledky přinesly růst indexu finance z S&P 500, a to o 2,2 %, a překonal tak ostatní složky hlavního indexu. 

Silný start výsledkové sezóny, optimismus z mezinárodního obchodu, či pozastavení zvyšování hlavní úrokové sazby USA pomohly začátkem roku indexu S&P 500 umazat divoké ztráty za čtvrté čtvrtletí. Index je nyní přibližně o 10,7 % pod svým zavíracím rekordem z 20.9. Kolem vánoc byl přitom pod tímto milníkem o 19,8 %.

Ford předpovědí zklamal

Akcie Ford Motor oslabily 6,2 %. Automobilka totiž v předpovědi čeká nižší zisk za čtvrté čtvrtletí, než se čekalo. Podle firmy cla mohou oslabit její zisky za celý tento rok.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl o 0,2 % na 2 616 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,6 % na 24 207 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,2 % na 7 035 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 7,48 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,69 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web