Akcie

Parlament UK dnes rozhodne o Brexitu (výhled událostí týdne)

Úterý 15. leden 2019 16:36

Hlasování dohody Brexit, vystoupení UK z EU načasované od půlnoci 30. března 2019 středoevropského času je na programu dnes 15. ledna, přibližně mezi 20.00 - 22.00 SEČ. Hlasování je jedním z kritických bodů celého procesu Brexitu.


Průzkumy předpokládají, že návrh schválen nebude. Šance “tvrdého Brexitu”, vypsání nového referenda o Brexitu či trvalejšího odkladu Brexitu by tak vzrostla. Předpokládáme neúspěch vlády a posun k těmto scénářům.

Hlasování o vládním návrhu dohody Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Evropské unie vystoupení UK z EU (Brexit), dnes cca 20.00 - 22.00 SEČ

Vláda premiérky Theresy Mayové ještě před Vánoci dohodla s EU podobu Brexitu. Ta se ale nezdá jednak opozici UK v čele s labouristickou stranou ale ani řadě poslanců vládních konzervativců. Proti dohodě chce hlasovat i severoirská centristická Demokratická unionistická strana, která dosud vládu v parlamentu disponující pouze mírnou většinopu hlasů, podporovala. Bohužel pro vládu se patrně spojí nesouhlasné hlasy zákonodárců podporujících Brexit a vinících dohodu z vazalaství na EU a horších podmínek než v případě plného členství UK v EU s hlasy nespokojených zákonodárců jsou podle očekávání i poslanci, kteří Brexit odmítají.

Vláda musela plánované prosincové projednávání Brexitu potupně stáhnout kvůli nedostatku podpory v dolní komoře parlamentu UK. Mayvová se ještě snažila žádat o větší ústupky EU. Unie sice nabízí dílčí ústupky, odmítá však přepracování dohody. Mayová tak alespoň získala drobné vítězství, když uhájila post hlavy Konzervativní strany a tím i pozici premiérky země.

Další vývoj Brexitu je možný dle čtyř hlavních scénářů::

1) Parlament pod tlakem významných nejistot a ostatních alternativ možná umocněných prudkými výkyvy finančních trhů kývne na vládní návrh Brexitu. Šlo by o řešení, které by jako jediné z uvažovaných tří značně odstraňovalo politicku a hospodářskou nejistotu. Přesto by nepříznivě zasáhl ekonomiku UK.

2) Parlament vládní návrh Brexitu neschválí a země zamíří do tzv. “tvrdého Brexitu”. Jistota politického osudu by ovšem otevírala značné hospodářské nejistoty. Dopad na ekonomiku UK by byl dle projekcí vlády i centrální banky UK masivní podobný světové finanční krizi v roce 2008 s prudkým poklesem HDP, růstem inflace a oslabením libry.

3) Parlament vládní návrh Brexitu neschválí, ale s vládou se dohodne na novém referendu o Brexitu. Zastánci tohoto řešení říkají, že nové politické a ekonomické okolnosti mohou přinést změnu pohledu veřejnosti na Brexit. Současně za situace kriticky důležitého rozhodnutí pro zemi by tak chtěli odpovědnost a konečné řešení odevzdat zpět občanům. Odpůrci referenda zase logicky namítají nesplnění občanské vůle z roku 2016. Podpora setrvání UK v EU dle odhadů převyšuje názor vystoupit z EU více, než v době Brexit referenda v červnu 2016. Dohoda o novém referendu by nutně vedla k odkladu Brexitu.Toto řešení v sobě zahrnuje další divoké scénáře s prohloubením škodlivých politických a ekonomických nejistot a možná i s posílením nadějí. Dopad na trhy by bylo obtížné určit. Pokud by trh predikoval konečné setrvání země v EU trhy by reagovaly posílením libry, naopak vyhlídky potvrzení Brexitu by celkový výhled libry dále zhoršily.

Varianty 2) a 3) možná povedou k pádu vlády, která stále za Brexitem stojí. Obě varianty rovněž mohou vyvolat rozpuštění dolní komory parlamentu s vypsáním nových parlamentních voleb.

Celý Brexit možná bude muset být odložen v případě jakéhokoliv scénáře, neboť legislativní procedura se může protáhnout. To by legislativně ani konsensuálně v rámci UK a EU nemusel být problém.

4) Dlouhodobý odklad Brexitu zřejmě v kombinaci s novými parlamentními volbami by časem mohl vést k otevření vyjednávání Brexitu nové vlády UK a EU. Varianta by přinesla prodloužení a roztažení nejistoty. Vzhledem k odkladu Brexitu jako takového by libra mohla v takovém případě posílit.

Podle podle posledních průzkumů vládě hrozí, že její dohoda Brexitu schválena nebude. Předpokládáme, že očekávané neschválení Brexitu povede k otevření zbylých tří scénářů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web