Akcie

Parlament UK opět zamítl vládní Brexit, Ifo vzrostl, barometr Chicaga oslabil (události minulého týdne)

Středa 3. duben 2019 13:15

Parlament Spojeného království Velké Británie a Severního Irska potřetí zamítl vládní dohodu s Evropskou unií vystoupení UK z EU. Index Ifo v březnu nečekaně vzrostl, Firemní barometr Chicaga v březnu klesl víc, než se čekalo.

Parlament UK i potřetí odmítl vládní Brexit

Dolní sněmovna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska opět odmítla dohodu vlády UK a Evropské unie vystoupení UK z EU. Poslanci s dohodou tentokrát nesouhlasili v poměru 344 - 286. Stále je možné další hlasování vládního brexitu, delší odklad brexitu či brexit bez dohody.

3. Hlasování parlamentu UK o vládním brexitu:

Rozbor: Míra nesouhlasu poslanců s dohodou vyjednávanou v uplynulých necelých dvou letech byla tentokrát nejnižší v porovnání s předchozími dvěma pokusy (v únoru 391 - 242 a v lednu 432 - 202). Mayové se sice podařilo přesvědčit část rebelujících poslanců vlastní vládní Konzervativní strany. Jenže vedle téměř kompletního opozičního bloku pod taktovkou Labouristické strany nadále odmítá skupina euroskeptických poslanců Konzervativní strany a severoirská Demokratická unionistická strana, která konzervativcům běžně vládě zajišťuje parlamentní většinu. Chybějící rozdíl je pro Mayovou resp. vládu stále příliš velký. Zatím.

Hodnocení: Tvrdé jádro Konzervativní strany stále soudí, že by vládní brexit stále zanechával příliš silnou vazbu s EU. Demokratické unionistické straně zase vadí severoirská pojistka. Ta by sice bránila klasické hranici mezi Irskem a Ulsterem, ale současně kvůli rozdílným systémům mezinárodního obchodu EU a UK by znamenala jiný obchodní režim mezi Velkou Británií a Severní Irskem, čímž by obě země rozdělovala. Podle zástupce lídra strany Nigela Doddse je pro stranu důležitější zabránit možným budoucím celním kontrolám mezi Velkou Británií a Severním Irskem, které by mohly být dle vládního brexitu vyžadovány, než brexit, který ovšem strana jinak podporuje na základě referenda 2016.

Právě toto referendum brexitu rovněž odhalilo rozdělení země nad mnoha tématy včetně ekonomiky, imigrace, kapitalismu, vzpomínky na britskou říši i význam pojmů Británie, britský apod. Minulou sobotu stovky tisíc Britů kráčelo Londýnem s požadavky na nové referendum. Naopak v pátek 29.3., kterým měl být datumem brexitu a namísto toho byl dnem třetího hlasování parlamentu vládního brexitu v hlavním městě UK protestovaly tisíce rozčilených zastánců brexitu. Nigel Farage, lídr hnutí brexitu a někdejší předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), momentálně poslanec Evropského parlamentu původně za UKIP, nyní za Stranu brexitu, řekl: “Co měla být oslava je ve skutečnosti den zrady.”

Brexit, co bude dál?

Rozdělení společnosti odráží i momentální situace v parlamentu UK. Mayová nemá parlamentní většinu. V tzv. indikativních hlasováních parlamentu UK žádná varianta brexitu většinu nezískala. Relativně největší podporu parlamentu měl brexit s ještě těsnějšími vztahy s EU a druhé referendum.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění více lidí než dle průzkumů před referendem 2016 brexit odmítá, rozdíl ale není velký. V roce 2016 výsledek brexiu popřel předreferendové průzkumy, které věštily, že podporu získá setrvání UK v EU. Výsledek nového referenda by tak byl značně nejistý nemluvě o jeho obtížnosti volby nastavení jeho obsahu.

Proto další politické resp. brexit kroky premiérky stále nejsou zřejmé. Navíc jí čelní konzervativní i bulvární listy požadující brexit žádají o odstoupení (The Daily Telegraph, The Sun a další).

Podle nouzové dohody s EU UK musí předložit řešení brexitu do 12.4., jinak opustí EU bez dohody. Podle premiérky Theresy Mayové by případné další odložení brexitu (první termín byl naplánován na 29.-30.3.) již bylo dlouhodobé za termín 12.4. znamenající účast UK ve volbách do Evropského parlamentu.

Brexit, generační přelomové rozhodnutí UK a nejvýznamnější posun její politiky a ekonomiky od druhé světové války rozpoutal nejistotu hlavně v Evropě ale i ve světě, mezi spojenci UK a investory. Odpůrci brexitu věří, že politicky mezi velmocenskými centry USA zvláště s nekonvenční politikou prezidenta USA Donalda Trumpa, Čínou a Ruskem UK i Evropa ztratí nemluvě o řadě ekonomických ztrát a škod. Zastánci brexitu naopak doufají, že ekonomický pokles bude přechodný a že UK bude moci dlouhodobě realizovat svobodnou politiku a hospodářský rozkvět, jakmile se osvobodí od zkázného projektu evropské jednoty.

Ifo nečekaně v březnu nečekaně vzrostl

V Německu v březnu Index Ifo vzrostl na 99,6 z 98,5 v únoru, trh čekal jeho stagnaci. Podindex současné situace vzrostl na 103,8 ze 103,4 v únoru, trh čekal jeho pokles na 102,9. Podindex očekávání vzrostl na 95,6 z 93,8 v únoru, trh čekal jeho menší růst na 94,0.

Německo: Index Ifo firemního klimatu (3 2019)

Skutečnost: 99,6
Očekávání:  98,5
Předchozí:   98,5

Německo: Index současné situace (3 2019)

Skutečnost: 103,8
Očekávání:  102,9
Předchozí:   103,4

Německo: Index očekávání (3 2019)

Skutečnost: 95,6
Očekávání:  94,0
Předchozí:   93,8

Rozbor: V březnu se zlepšení indexů souhrného firemního klimatu (po jeho šesti měsících poklesu), současné situace i očekávání konalo díky odvětvím služeb, obchodu a stavebnictví. Naopak pokračovalo oslabování indexů firemního klimatu, současné situace a očekávání průmyslu. Index očekávání průmyslu je nejslabší od listopadu 2012! Podle institutu s klesající poptávkou firmy stěží čekají jakékoliv zvýšení produkce.

Hodnocení: Přes poklesy v posledních měsících hodnocení současné situace je stále silné. Očekávání jsou ale již velmi slabá, na čemž mnoho nemění ani jejich březnový růst. Celkový index Ifo se tak po ročních poklesech pohybuje na své dlouhodobě průměrné úrovni.

Nízká očekávání průmyslu stahuje jeho celkový sentiment. Slabost průmyslu je uz pohledu německé ekonomiky mrzutá. Právě toto odvětví ač nepatří k největším udává směr, předstihuje vývoj ostatních sektorů a celé ekonomiky.

Průmysl zejména v případě exportně orientovaného Německa je globálním sektorem s velkou porcí vývozu velmi citlivým na dění světové ekonomiky. Je závislý na síle růstu světové ekonomiky a hlavních obchodních partnerů, USA a Číny a taky na měnovém kursu eura. Je nejchoulostivějším odvětvím německého hospodářství vůči mezinárodnímu obchodu, protekcionismu a obchodním válkám včetně cel. Jako první odvětví hospodářství vstřebává impulsy ze světa a tím hodně ovlivňuje i očekávání v německé ekonomice.

V čase, kdy se do popředí opět dostává nebezpečí uvalení importních cel na dovoz německých automobilů do Spojených států amerických, které by mohlo značně omezit produkci německých automobilek na klíčový trh USA a zacloumat tak aktivitou a hospodaření lídrů německého zpracovatelského průmyslu aktivita průmyslu povážlivě dále slábne a vykazuje recesi.

Naopak silný a rostoucí trh práce Německa s historicky velmi nízkou nezaměstnaností podporuje sílu domácí poptávky, na níž je závislá aktivita služeb. Služby a obchod stejně jako v případě souhrnu všech sektorů vykazují nadprůměrné hodnocení současné situace, nízké očekávání a tím i dlouhodobě normálový celkový sentiment. Ve stavebnictví korekce sentimentu posledních měsíců přinesla oslabení očekávání, ale hodnocení současné situace a celkového sentimentu jsou stále velmi silné.

Trvalejší poklesy předstihových indikátorů se zrcadlí v poklesu růstu HDP Německa tím i celé eurozóny. Ty byly ještě v roce 2017 solidní, ovšem 've druhém pololetí 2018 jsou již slabé. Konec slábnutí stále není potvrzen.

Důvodem více než rok trvajícího slábnutí ekonomického sentimentu Německa ale i celé eurozóny je růst teritoriálních i globálních nejistot a nebezpečí.

Růst hospodářství letos ustavičně brzdí hlavně nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Ten rozpoutaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům včetně dalších globálních velmocí Evropské unie a Číny zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor zatím bez automobilového průmyslu. Dvě největší ekonomiky světa USA a Čína uzavřely rovněž podobnou obchodní předdohodu směřující k rámcové obchodní dohodě s cílem rovnováhy velkého deficitu USA vzájemné obchodní výměny, otevření čínských trhů, zamezení údajným krádežím intelektuálního vlastnictví USA a kyberútoků. Obchodní vztahy USA s Čínou i EU tak stále na významnější průlom čekají.

Dalším nebezpečím je oslabení růstu HDP USA, Číny i celé eurozóny ve spojení se zvyšováním úr. sazeb USA a obchodními válkami.

Kromě obchodních válek a vyšších úrokových sazeb vyhlídky ekonomického růstu sráží hlavně hrozba vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, hlavně nebezpečí Brexitu bez dohody, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Tvrdý Brexit by totiž značně přiškrtil obchodní toky UK a EU řízené pouze regulemi Světové obchodní organizace logisticky i zvýšením cel a nejistoty.

Protesty obyvatelstva ve Francii proti vládní hospodářské politice a růstu životních nákladů v závěru minulého roku rovněž oslabily růst HDP Francie. Tento měsíc trvající efekt bezprecedentně prudce stáhl do poklesu aktivitu průmyslu, služeb a celé ekonomiky Francie. Prosinec ukázal, jak silný dopad mohou mít národní protesty Francie nejen na její ekonomiku ale i na celou eurozónu.

Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je Evropská unie značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na oslabení růstu HDP. Vzhledem k expozici ekonomiky EU vůči zahraniční poptávce vývoj HDP Evropy závisí nejen na obchodních vztazích USA s EU ale i na obchodu USA a Číny. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než či v Číně a USA. Fed naznačuje omezení zvyšování cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Firemní barometr Chicaga v březnu klesl víc, než se čekalo

Firemní barometr Chicaga v březnu klesl víc než se čekalo na 58,7 z 64,7 v únoru, trh čekal jeho menší pokles na 61,0. Velmi silný růst regionální aktivity z února tak v březnu oslabil, stále ale byl silný.

USA: Firemní barometr Chicaga (3 2019)

Skutečnost: 58,7
Očekávání:  61,0
Předchozí:   64,7

Firemní barometr Chicaga v březnu klesl víc než se čekalo na 58,7 z 64,7 v únoru, trh čekal jeho menší pokles na 61,0. Velmi silný růst regionální aktivity z února tak v březnu oslabil, stále ale byl silný.

Data potvrdila jiné předstihové indikátory regionální ek. aktivity, které v prvním čtvrtletí rovněž signalizují pokles růstu ekonomické aktivity.

Data nečekaně silného poklesu barometru jsou nepříznivým překvapením nepříznivá pro dolar a akcie, na druhou stranu jsou stále silná, což je pro dolar a akci příznivé. Dolar k euru po výsledcích oslabil 0,1 % na 1,124. Hlavní index akciové burzy USA S&P 500 po datech stagnoval na 2 827 bodech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web