Akcie

Parlament UK zamítl tvrdý Brexit

Čtvrtek 14. březen 2019 18:40

Středeční hlasování parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska zamítlo obávané vystoupení z Evropské unie bez dohody za všech okolností poměrem 321/278. Vláda doporučovala pro návrh nehlasovat a utrpěla tak další těžkou porážku.

Varianta tvrdého Brexitu ovšem ještě zcela vyloučena není. Dnes parlament bude hlasovat o odkladu Brexitu.

Hlasování parlamentu UK o tvrdém Brexitu:

Rozbor: Vládní návrh Brexitu odešel z parlamentu poražen v lednu a naposledy v úterý 12.3. Porážka vlády byla zdrcující, byť v lednu debakl minority pro vládní Brexit byl ještě větší.

Podle plánu vlády tak parlament hlasoval o variantě Brexitu bez dohody s EU, tedy o tzv. tvrdém Brexitu. Vláda původně navrhla hlasování rezoluce, že UK neopustí EU bez dohody v den Brexitu, tedy 29.3.-30.3., ale s možností této variantu Brexitu, tzv. tvrdého Brexitu jakýkoliv jiný čas. Parlament ale prosadil hlasování obecně vylučující tvrdý Brexit.

Vláda původně nechala volbu hlasování na poslancích. Jenže upravený vládní návrh do radikálnější podoby vedl k rychlému obratu a vládní direktivě návrh sestřelit. Jenže právě v tu chvíli se ukázala drolící se podpora premiérce Mayové a její neschopnost udržet si disciplínu. Čtyři ministři se vzepřeli vládě a hlasování se zdrželi. Taky proto vláda hlasování prohrála poměrem 321 / 278.

Hodnocení: Přestože hlasování parlamentu nemá moc zákona a tvrdý Brexit pokud nebude do termínu Brexitu 29.-30.3. nalezena dohoda tak stále hrozí, parlamentní hlasování má svoji velkou váhu a pro vládu by bylo eventuelně obtížné jej ignorovat. Celé hlasování Brexitu bez dohody tak znamená další pokles pravděpodobnosti této varianty, že nastane. Parlament se sejde hned 14.3. aby rozhodlo o tom, zda termín Brexitu nebude prodloužen.

Do faktického Brexitu chybí lehce přes dva týdny a možných variant labyrintu Brexitu je stále několik.

Ve čtvrtek 14.3. následuje třetí významné hlasování v parlamentu UK o odkladu Brexitu. V tomto případě lze předpokládat schválení odkladu epické události, která významně na příští generace ovlivní politiku a ekonomiku UK. Zpoždění by mělo být nastaveno do května či června kvůli květnovým volbám do Evropského parlamentu. Takový postup by vyžadoval podporu všech členských zemí EU, kterou měl obdržet i podporu EU. A to i přesto, že někteří vysocí představitelé Francie se vůči tomuto řešení vyjadřovali jako že je zbytečné, pokud nepřinese nové idee.

Vedle vládního a tvrdého Brexitu dalšími řešeními zůstávají jiné varianty Brexitu, vypsání nového referenda Brexitu a samozřejmě i významné politické změny (demise vlády, rozpuštění dolní komory parlamentu UK s vypsáním nových voleb, převod exekučních pravomocí z vlády na parlament apod.).

Dopad na trhy: Omezení pravdpěodobní tvrdého Brexitu snížilo nebezpečí katastrofické varianty a libra proto k dolaru posiluje 0,4 % na 1,326.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web