Akcie

Parlamentní volby Španělska ovládli vládnoucí socialisté, budou hledat koaliční stranu

Pondělí 29. duben 2019 16:29

Parlamentní volby Španělska vyhrála vládní socialistická strana. Předpokládá se, že socialisté koalici vytvoří s krajně levicovým Podemosem. Pak by taková koalice pro většinu potřebovala hlasy regionálních stran. Trhy na výsledky voleb nereagovaly.

Parlamentní volby Španělska vyhrála vládní socialistická strana. Vůči předchozím parlamentním volbám výrazně navýšila svůj zisk a počet ovládaných křesel parlamentu vzroste z 84 na 123.

Značně ztratili lidovci, kteří ještě v roce 2016 jasně parlamentní volby vyhráli. Podporovat je bude méně než polovina poslanců končícího parlamentu. Tentokrát jen těsně uhájili druhou příčku před středopravicovou občanskou stranou a krajně levicovým Podemosem a právě Voxem.

Vox bude krajní pravici reprezentovat nejvíce od smrti diktátora Francisca Franka v roce 1975. Právě jeho vzestup značně ukrojil preference lidovců.

V klasickém souboji hlasů levicových a pravicových stran levice pravici porazila. Pravice v třetích volbách posledních 4 let ztratila rozštěpením a nástupem krajně pravicového Voxu. Ten profitoval z růstu antiimigračního sentimentu a kvůli obavám katalánského separatismu.

Předpokládá se, že socialisté koalici vytvoří s Podemosem. Pak by taková koalice pro získání většiny potřebovala hlasy některé z regionálních nacionalistických katalánských či baskických stran.

Premiér Pedro Sanchez nové parlamentní volby inicioval kvůli tomu, že začátkem roku nesehnal podporu pro státní rozpočet.

Předpokládá se, že skládání koaliční většiny a vlády potrvá týdny až měsíce.

Trhy na výsledky voleb příliš nereagovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web