Akcie

Pětidenní růst Wall Streetu před začátkem výsledkové sezóny skončil

Pondělí 14. leden 2019 21:37

Akcie USA na konci minulého týdne zaznamenaly pokles. Jejich pětidenní růstová šňůra se tak uzavřela. Jednak oslabily akcie energetických společností. Kromě jiného se totiž investoři začínají připravovat na nadcházející výsledkovou sezónu.

S podporou optimismu na straně investorů růstová se ve čtvrtek hlavní akciový index USA S&P 500 dočkal růstu přibližně 6 %. Vůči vánočnímu 20-měsíčnímu minimu index vyrostl dokonce o 10 %. Právě o svátcích vyvrcholila korekce čtvrtého kvartálu. Pesimismus přitom pramenil ze signálů, že globální i domácí rizika způsobují také pokles některých základních makroekonomických ukazatelů růstu aktivity USA.

Infiltrace a přímý dopad na pokles růstu ekonomiky USA se tímto jevem zhmotňují. Ekonomové významně zredukovali výhled růstu firem a jejich zisků, čímž zvyšují tlak na akciový trh. Silný klesající trend akciové burzy USA posledního čtvrtletí pak nepříznivý sentiment zesiluje. S poklesem na 20-měsíční minimum na Štědrý den akciový trh téměř potvrzoval medvědí klesající trh.

Banky tradičně otevírají výsledkovou sezónu

V pátek ale index S&P 500 končil stagnací, kdy přitom stihl vymazat průběžnou páteční ztrátu 0,7 %. Index energií indexu S&P 500 v pátek oslabil o 0,6 %. Ze všech 11 hlavních akciových sektorů tohoto indexu, to byl v pátek nejsilnější pokles. Ceny ropy totiž oslabily po devíti dnech růstů.

Index financí v pátek vzrostl o 0,2 %. Akcie Citigroup, která tento týden zajistí ostrý start výsledkové sezóny, v pátek vzrostly o 0,4 %. Předcházela tomu zpráva, že banka odsouhlasila poskytnout akcionáři ValueAct Capital větší přístup ke svým výkazům a představenstvu.

Akcie JPMorgan Chase, největší banky USA, která výsledky zveřejní v úterý, v pátek oslabily o 0,5 %. Po poklesu indexu bank indexu S&P 500 v roce 2018 (18,4 %) mají někteří lovci atraktivních nízkých valuací políčeno právě na bankovní sektor s vizí silnějšího roku 2019. Akcie bank USA těžce ztrácely ve čtvrtém čtvrtletí s celkovou korekcí akciového trhu USA kvůli nejistotám obav rizik protekcionismu mezinárodního obchodu včetně obchodních a celních válek a kvůli nadměrnému zvyšování úrokových sazeb. Oba efekty limitují ekonomický růst.

Letos se čeká menší růst zisků než vloni

Analytici čekají, že zisky na akcii firem indexu S&P 500 letos vzrostou o 6,4 %. Loni to bylo 23,5 % se silnou injekcí prudkého snížení daní z konce roku 2017. 

Akcie Netflixu v pátek vzrostly o 4,0 %. Letos akcie zpevnila již 26 %. K růstu akcii pomohly optimistické předpovědi analytiků pro růst předplatitelů před výsledky firmy tento týden.

Akcie Activision Blizzard v pátek padly 9,4 %m, nejvíce z celého indexu S&P 500. Předtím firma předala komerční vydavatelská práva licence na svoji videohru studiu Bungie.

General Motors vydala silnou předpověď aktivity resp. zisku pro tento rok, což zvedlo akcie firmy 7,1 %.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 stagnoval na 2 596 bodech, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 23 996 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,2 % na 6 971 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 7,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,9 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web