Akcie

Po Fedu akciová burza USA oslabila, akcie energií klesly

Pátek 9. listopad 2018 9:32

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite ve čtvrtek po rozhodnutích ze strany Fedu zavřely níže. Největší brzdou indexu se staly akcie sektoru energie s poklesem cen surové ropy USA.

Centrální banka USA po dvoudenním zasedání úrokových sazeb hlavní úrokovou sazbu Federal Funds Rate dle očekávání nezměnila. Klíčový komentář Fed k rozhodnutí nepřekvapil. Ani se příliš nelišil od toho předchozímu k rozhodnutí úr. sazby 25.-26.9. (na kterém centrální banka hlavní úrokovou sazbu zvýšila o 0,25 procentního bodu). Jedinou změnou byla reflexe oslabení firemních investic, jejichž vývoj Fed dosud hodnotil jako silně rostoucí. Změna pohledu na investiční výdaje ale překvapivá není. Slabost byla patrná např. v prvních datech HDP za třetí kvartál.

Fed dále opět oznámil, že silný růst zaměstnanosti a spotřeby domácností udržují ekonomiku na správné cestě. Podle centrální banky ale růst firemních investic z jeho rapidního tempa tohoto roku zmírnil. To brzdí ekonomický růst. Fed potvrdil, že postupné zvyšování Federal Funds Rate je tou správnou monetární politikou konzistentní s udržitelnou expanzí ekonomické aktivity, silným trhem práce a cílovanou inflací Fed 2 % ve střednědobém období.

Centrální banka přiznala slábnoucí část ekonomiky USA. To ale Fed nestáhlo z konstantní monetární politiky postupného zvyšování své hlavní úr. sazby. Fed nezmínil slabost rezidenčního trhu USA a světové ekonomiky. Komentář Fed tedy nenaplňuje naděje části trhu, že by jestřábí rétorika mohla býtn významněji zmírněna.

Komentář tedy ani příliš nemění očekávání, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování své hlavní úrokové sazby. První zvýšení se čeká na příštím zasedání Fed 18.-19. prosince.

Akcie bank s výnosy dluhopisů vzrostly

Všechny tři hlavní akciové indexy v předchozí obchodní seanci vzrostly přes 2 % kvůli úlevě skončení kongresových voleb USA.

Slabost firemních investic a tím akciových trhů od října souvisí s nejistotami obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu, obchodních válek a cel. Zisky a výdaje podnikůl ale tlumí i rostoucí úr. míra, výnosy státních dluhopisů a peněžních trhů. Ty jim prodražují financování.

Akcie bank ve čtvrtek posílily s růstem výnosů státních dluhopisů USA. Rostoucí úr. míra rotiž posiluje ziskové marže a tím i zisky bank.

Energie s ropou padly

Akcie sektoru energií vzaly největší díl síly indexu S&P 500. Jejich prudký pokles kopíroval potvrzení medvědího trhu futures surové ropy USA. Jejich cena z maxima 3. října klesla již o více než 20 %. Investoři reflektují růst globální nabídky surové ropy. Ta roste rychleji, než mnozí čekali.

Wall Street Journal informoval, že hlavní vládou financovaný výzkumný ústav Saúdské Arábie studuje možné efekty na ropné trhy plynoucí z rozklížení Organizace zemí exportujících ropu (OPEC). Jeho neformálním vůdcem Saúdská Arábie je. Článek situje nejmenované zdroje se znalostí tématu.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,3 % na 2 807 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 26 191 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,5 % na 7 531 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 7,23 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,43 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. V posledních dnech se obchodní objemy vrací k svému dlouhodobému průměru. Kongresové volby obchodní objemy přechodně zvýšily.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web