Akcie

Pokles ropy a obavy o čínskou ekonomiku oslabily Wall Street

Pondělí 12. listopad 2018 13:28

Tři hlavní akciové indexy Wall Streetu v pátek oslabily. V předchozích dnech akcie po říjnových výprodejích naopak rostly. Mezi důvody za poklesem akciové burzy patřil další pokles cen ropy a další důkazy pomaleji rostoucí čínské ekonomiky.

Cena ropy v pátek oslabily téměř 1 %. Sled denních poklesů ceny ropy je nejdelší od roku 1984. Cena ropy klesá kvůli růstu globální nabídky a kvůli poklesu růstu světové ekonomiky.

USA minulý týden formálně uvalily trestné sankce na Írán. Současně ale osmi zemím umožnily dočasné výjimky z těchto sankcí. Ty těmto státům umožní nadále kupovat íránskou ropu. Ve srovnání s původními předpoklady a rétorikou USA nulové tolerance vůči vývozu ropy Íránem tak redukce nabídky ropy na ropném trhu nemusí být tak velká.

Ropa bývá pozitivně korelována s vývojem ekonomiky a akciovým trhem. Její pád znamenají další signál poklesu růstu světové ekonomiky.

Index energií S&P klesl 0,4 % po poklesu 2,2 % ve čtvrtek. Tehdy ceny surové ropy USA potvrdily její medvědí trh poklesem 20 % z jejich posledního maxima.

Slábnoucí růst Číny tlačí na průmysl a komodity

Na pozadí obchodních válek, hlavně USA a Číny, čínská data vykázala v říjnu pokles produkční inflace čtvrtý měsíc v řadě. Důvodem jsou slábnoucí domácí poptávka a aktivita průmyslu. Navíc tržby prodeje automobilů klesly čtvrtý měsíc v řadě.

Čínská data poslala globální akciové trhy do vývrtky. Zvýšila také tlak na akcie sektorů citlivých na mezinárodním obchodu a komoditách. Index průmyslu indexu S&P 500 klesl 1,0 % a index materiálů indexu S&P 500 klesl více než 1,4 %.

Pokles ekonomického růstu ale zřejmě nebude dostatečný na to, aby v nejbližší době vedl centrální banku USA k útlumu zvyšování její hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Tím by měly nadále růst i výnosy státních dluhopisů USA a peněžních a finančních trhů. Fed totiž stále čelí přehřívání trhu práce, které může vést k posílení inflačních tlaků v podobě posílení růstu mezd. Rostoucí úrokové sazby znamenají i vyšší firemní náklady opatření peněz. Kombinace pokles růstu ekonomiky a rostoucích úrokových sazeb je nepříznivá pro akciový trh.

Investoři tak spíše odmítají aktiva rizika jako jsou aktiva. Jedním z důkazů tohoto trendu posledníéch dnů byl páteční pokles indexu technologií indexu S&P 500 1,7 %. Akcie Applu totiž klesly 1,9 % a index PHLX Semiconductor Sector akciové burzy Philadelphia (SOX) vyjadřující výkonnost akcií producentů polovodičů klesl 1,9 %.

Z 11 hlavních sektorů akcií indexu S&P 500 8 končilo pátek poklesem.

Říjnový PPI značně nad očekáváním

Naopak největším růstem cen akcií se v pátek zaskvěl index základního spotřebitelského zboží indexu S&P 500. Ten posílil 0,5 %. Další defenzivní sektory indexu S&P 500, veřejné služby a reality v pátek vybojovaly mírné zisky. Defenzivní resp. necyklické sektory vykazují lepší komparativní výkonnost vůči aktivním resp. cyklickým sektorům v situaci slábnoucího růstu ekonomiky a útlumu hospodářského cyklu. Nevykazují totiž na rozdíl do svých cyklických protějšků tak silný, cyklický růst cen akcií. Ten je však v jejich případě stabilnější doplněný nadprůměrnou dividendou s menší citlivostí na daný průběh ekonomického cyklu.

Říjnový index produkčních cen PPI USA včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) vzrostl nečekaně silně. Proto příliš nezmírnil obavu akciových trhů ze zvyšování úrokových sazeb Fedem. Tento efekt tento rok tlumil zisky akcií.

Akcie tabákových společností oslabily. U.S. Food and Drug Administration má totiž vydat zákat prodejů elektronických cigaret ochucených ovocem a cukrovinkami ve večerkách a na benzínových pumpách. Akcie Altria Group klesly 3,0 % a akcie British American Tobacco’s U.S. oslabily 4,2 %.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,9 % na 2 781 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,8 % na 25 989 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 1,7 % na 7 407 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 7,93 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,39 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. V posledních dnech se obchodní objemy vrací k svému dlouhodobému průměru. Kongresové volby obchodní objemy přechodně zvýšily.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web