Akcie

Pokles S&P 500 3,3 %, redukce rizika, růst výnosů USA

Čtvrtek 11. říjen 2018 16:53

Akcie USA ve středu silně klesly. Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average ve srovnání výkonnosti za jeden den oslabily nejvíce od 8. února. K tomuto dni se datuje začátek poslední korekce akciového trhu USA.

V centru burzovního propadu byly technologické akcie. Růst výnosů státních dluhopisů USA vedl investory k redukci rizikových aktiv. Současné prostředí akciových a dluhopisových trhů, vyšších úrokových sazeb a obchodních válek reflektuje obavy zpomalení světového ekonomického růstu a nepříznivého dopadu na firemní hospodaření. Rostoucí úrokové sazby prodražují a tím i limitují úvěry na domy, automobily, studentské půjčky.

Hlavní akciový index Nasdaq Composite dominantně agregující technologické akcie vykázal jeden ze svých nejsilnějších denních poklesů za poslední řadu čtvrtletí. Právě technologické akcie Nasdaq Composite podrazily nohy. Index S&P 500 končil den ztrátou 3,3 %. Současně se po středečním zavření Wall Streetu nacházel 5,0 % pod svou rekordní závěrkou dosaženou 20. září.

Na druhou stranu, pokud ekonomický růst prostředí vyšších úrových sazeb vydrží, současný pokles akciového trhu by pro investory být zajímavou nákupní příležitostí.

VIX závratně posílil

Index volatility CBOE VIX, který je přezdíván "ukazatelem strachu" Wall Streetu ve středu posílil 7 bodů, tedy přibližně 44 % na 22,96 bodů. Nad hladinou 20 bodů se ocitl poprvé od 11. dubna. Na zavírací bázi index dosáhl maxima od 2. dubna.

Výnosy státních dluhopisů USA s delší dobou splatnosti znovu rostly. Prodloužily tak trend posledních několika týdnů. Jejich růst je podpořen solidními ekonomickými daty USA. Ta posílila očekávání více zvýšení úrokové sazby během příštích 12 měsíců. Ještě nedávno akciové trhy držely rekordní maxima a odolávaly růstu výnosů státních dluhopisů USA.

V posledních dnech jejich silný růst vytvořil na akciový trh klesající tlak. Události makroekonomických dat a přizpůsobení peněžních, dluhopisových a akciových trhů funguje. Míra návratnosti investic nízkého rizika roste a akciový trh přichází o poptávku, která směřuje do peněz a dluhopisů. Reakce akciové burzy obnovující rovnováhu je snížení cen akcií a zvýšení míry návratnosti akciového trhu.

S růstem úrokových sazeb ovšem akcie čelí konkurenci pro kapitál investorů nejen ze strany dluhopisů, jež růst úrokových sazeb zlevňuje. Více konkurenčnější je i podoba investic v hotovosti na bankovních depozit. Tato forma investic je nyní nejatraktivnější za posledních 10 let.

Energie padaly před Michaelem

Investoři se rovněž obávali dopadu nejistot obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod. na korporátní tržby, zisky a celkově výsledky. Tento týden startuje firemní výsledková sezóna za třetí čtvrtletí. Obchodníci byly rovněž znepokojení hurikánem Michael, který dorazil na Floridu.

Pokles sektoru technologií byl tažen především oslabením akcií Applu 4,6 %. Ztráty více než 3 % registrovaly sektory komunikačních služeb, diskreční spotřeby, energií a průmyslu. Sektory průmyslu, komunikačních služeb, technologií a materiálů jsou zvlášť exponovány vyhlídkám světové ekonomiky.

K sektorům s největšími ztrátami patřily během, většiny dne energie. V jejich případě nepříznivý sentiment trhu s hrozbou zpomalení světového ekonomického růstu, která by mohla ústit v pokles cen ropy se ještě přidal hurikán Michael. Produkce ropy USA snížena s očekáváním sektoru na živel.

Index S&P 500 klesl 3,3 % na 2 786 bodů, index Dow Jones Industrial Average oslabil 3,2 % na 25 599 bodů a index Nasdaq Composite klesl 4,1 % na 7 422 bodů. Index firem s menší kapitalizací Russell 2000, který není tolik citlivý na dění světové ekonomiky oslabil 2,9 %. Korekce trhu v současném investičním horizontu aktivoval obchodníky k více burozovním obchodům. Na burzách USA se ve středu zobchodovalo 9,86 mld. akcií. Průměr posledních 20 obchodních seancí byl 7,42 mld. zobchodovaných akcií.

V rudém moři klesajích akciových titulů klesaly nejméně akcie defenzivního sektoru veřejných služeb. Defenzivní, necyklické akciové sektory včetně sektorů veřejných služeb základního spotřebitelského zboží a realit zejména menší firmy, jejiž aktivita není tolik vázána k ekonomickému cyklu mají navrch v případě obav nebezpečí světové ekonomiky. Tehdy naopak ztrácejí akcie cyklických odvětví a akcie velkých nadnárodních firem. Ve středu právě veřejné služby vytěžily z rotace investiční poptávky ve směru z rizikovějších aktiv do bezpečnějších, defenzivnějších aktiv.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web