Akcie

Pokles Wall Streetu pomohl pád akcií sektoru zdravotní péče

Čtvrtek 18. duben 2019 13:49

Akcie Spojených států amerických ve středu mírně oslabily. Pokles akcií sektoru zdravotní péče zastínil sled příznivých korporátních výsledků a příznivá ekonomická data Číny.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA ukončily středeční obchodování ztrátou. Hlavní akciový index USA opět zakotvil v rozmezí jednoho procenta za svým rekordním maximem dosaženým v září.

Z 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 6 zakončilo středeční obchodování v černém.

Růst cen akcií USA v prvním čtvrtletí byl v kvartálním srovnání nejsilnější za přibližně poslední dekádu. Začátkem druhého čtvrtletí, v dubnu, růst akciového trhu pokračuje, přestože trh čeká na firemní výsledkovou sezónu USA prvního kvartálu, která právě začíná. Ta může přinést zásadnější změny fundamentálního pohledu na vývoj firermní a makroekonomické aktivity. Její očekávání co se týče zisků jsou spíše skromná (čeká se meziroční pokles zisků firem indexu S&P 500) a trh tak možná věří, že očekávání již jsou příliš skeptická.

Firemní výsledková sezóna zatím nad očekáváním

Vůči nedávným odhadům podle dat Refinitivu analytici čekají mírně lepší výhled zisků firem indexu S&P 500 prvního kvartálu resp. očekávání zmírnění jejich poklesu. Je to důsledek začátku firemní výsledkové sezóny, která zatím je příznivější, než se čekalo. Z 54 firem indexu S&P 500, které již zveřejnilo své výsledky, 79,6 % z nich překonalo očekávání ve srovnání s průměrnou mírou překonání očekávání od roku 1994 65 %.

Začínající firemní výsledková sezóna za první čtvrtletí je nicméně celkově stále vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků firem indexu S&P 500 prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají dle dat Refinitivu klesnout 1,8 %.

Přesto ovšem stále platí, že analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

Akcie sektoru zdravotní péče ztratily

Akcie sektoru zdravotní péče klesly nejvíce za poslední 4 měsíce, 2,9 %, kvůli obavám regulace. Akcie hlavních firem tohoto sektoru, UnitedHealth Group, Pfizer, Merck a Abbott Laboratories oslabily. Akcie všech zmíněných firem ve středu zavřely ztrátou mezi 1,9 - 4,7 %. Akcie těchto firem patřily k největším brzdám hlavního akciového indexu USA S&P 500.

Podle investorů sektor zdravotní péče čelí politickým tlakem regulace cen léků a také novým plánů “Zdravotní péče/pojištění Medicare pro každého”. Ředitelé firem sekoru zdravotní péče se ohrazují proti diskusím Kongresu USA. Investoři tak momentálně hledají raději jiné akciové sektory svých investic, které nejsou vystaveny takové kontroverzi.

Pokles akcií sektoru zdravotní péče smetl obecně příznivé výsledkové zprávy firem tohoto sektoru (např. UnitedHealth Group)

Morgan Stanley, United Continental Holdings, Textron a PepsiCo investory potěšily

Akcie hlavní investiční banky Morgan Stanley ve středu posílily 2,6 %. Spouští růstu akcií firmy byly výsledky banky, které překonaly odhady analytiků kvůli redukci nákladů a růstu segmentu banky investičního poradenství.

Akcie aerollinek United Continental Holdings ve středu vyskočily 4,7 % po úterní výsledkové zprávě firmy vydané po zavření primárního burzovního trhu. Ta překonala odhady ekonomů a potvrdila svůj cíl zisku tohoto roku a to i přes trvající vyřazení letadel Boeingu 737 MAX po leteckých haváriích v Indonésii v říjnu a v Etiopii v březnu.

Robustní firemí poptávka po letadlech pomohla překonat odhad zisku Textronu. To vytáhlo akcii společnosti 4 %.

PepsiCo reportovala v prvním kvartálu tržby, které překonaly očekávání trhu. Důvodem byla silná poptávka Severní Ameriky. Akcie firmy balených potravin ve středu vzrostly 3,8 %.

Slábnutí růstu HDP Číny pokračuje

Trend slábnutí růstu ekonomiky Číny pokračuje. Růst hrubého domácího produktu Číny postupně klesá, i tak zůstává silný. V prvním čtvrtletí klesl o něco méně, než se čekalo. Mezikvartálně klesl na 1,4 % z 1,5 % ve čtvrtém čtvrtletí 2018. Meziročně byl 6,4 % stejně jako předchozí kvartál, trh čekal jeho pokles na 6,3 %.

Mezikvartání tempo růstu které predikuje trh ukazuje, že zpomalení růstu hospodářství je výraznější, než vykazují čelní statistiky. Podle tohoto typu srovnání růstu HDP vyplývá, že růst ekonomiky se ve skutečnosti pohybuje na růstové dráze 5,5 - 6,0 %. Lze předpokládat, že k těmto méně silným růstovým tempům meziroční růst HDP v dalších čtvrtletích oslabí. Vláda letos cíluje růst HDP 6,0 - 6,5 %.

Čína a její otevřená, na exportu značně závislá ekonomika roste pomaleji kvůli tlaku nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek se Spojenými státy americkými. Obchodní války omezují poptávku ze zahraničí, nyní z USA, po zboží a službách Číny, což snižuje její produkci.

Čína se snaží výpadek způsobený obchodními válkami nahrazovat expanzivnější monetární a fiskální politikou. Rovněž je na poli diplomacie mezinárodního obchodu aktivní i ve vztahu k největší ekonomice světa USA. Čína se snaží s USA spolupracovat s cílem dosáhnout klíčové rámcové obchodní dohody, která by obchodní a celní války eliminovala.

Teprve v posledních měsících dílem i kvůli většímu dopadu obchodních válek i na ekonomiku USA začali diplomaté obou zemí směřovat k trvalejší obchodní dohodě.

Akcie Qualcommu a Applu silně vzrostly s urovnáním sporu

Akcie Qualcommu vyletěly 12,2 % poté, co se producent čipů dohodl na urovnání svého dlouhodobého soudního sporu s Applem. Akcie Applu posílily 1,9 %.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,2 % na 2 900 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 26 450 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 0,1 % na 7 996 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 7,07 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,84 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web