Akcie

Pokles Wall Streetu s obavami ek. růstu a mezinárodního obchodu

Středa 5. prosinec 2018 9:33

Akcie USA v úterý padly 3,0 %. Pokles byl veden oslabením akcií bank a průmyslových podniků. Navíc dluhopisový trh USA vyslal znepokojivý signál ekonomického růstu. Investoři se znovu obávali o světový obchod.

Komentáře důležitých představitelů Fedu o trajektorii zvyšování úrokových sazeb přidaly k nejistotě investorů.

Nejistotu trhu zvyšují i neúspěchy vlády UK prosazující opustit Evropskou unii na základě Brexit referenda z června 2016. Její návrh dohody odsouhlasený s EU ale nachází v parlamentu řadu oponentů i z řad vládních konzervativců a vlády podporující severoirské Demokratické unionistické strany. Hlasování o vládním návrhu je stanoveno na 11. prosince. Jeho případné schválení by zemi nasměrovalo definitvně k Brexitu s těsnějšími vazbami k EU. Naopak očekávané NE poslanců vládě otevře cestu vedle pádu vlády a možná i nových voleb rovněž tvrdému, smluvně nestanovenému Brexitu případně k novému referendu o Brexitu. Tvrdý Brexit by mohl dle projekcí centrální banky UK Bank of England i vlády přinést prudký pokles ekonomiky, víc než při světové finanční krizi 2008, zvýšení inflace propad libry. Nejen evropské ale i světové finanční trhy (měnové, akciové, dluhopisové trhy) a komoditní trhy budou událostí ke konci roku značně ovlivněny, volatilita se velmi zvýší.

Hlavní akciový index USA S&P 500 klesl na denní bázi procentuálně nejvíce za poslední dva měsíce. Odevzdal tak řást zisků z pondělí a předchozího týdne. Právě minulý týden tento index zaznamenal svůj největší týdenní procentuální zisk za téměř sedm let. Akciový index firem s menších tržních kapitalizací Russell 2000 oslabil 4,4 %. Je to jeho nejsilnější denní pokles za posledních více než 7 let.

Inverze výnosové křivky hrozí recesí

Na akciovou burzu měl po čase opět větší vliv dluhopisový trh USA. Výnos klíčového 10-letého státního dluhopisu USA klesl na minimum od poloviny září. Rozpětí resp. spread výnosu desetiletého a dvouletého státního dluhopisu USA klesl na minimum za více než dekádu. Jde o velmi sledovaný signál, protože tzv. “inverze výnosové křivky”, kdy desetiletý státní dluhopis USA nese méně než dvouletý státní dluhopis USA, předcházela všechny recese definovaná jako dva po sobě jdoucí kvartály s mezikvartálním poklesem, posledních 50 let. Část výnosové křivky již invertovala. Výnos pětiletého státního dluhopisu USA je nižší než výnosy dvouletého a tříletého státního dluhopisu USA.

Důvodem významu inverze výnosové křivky jako předchůdce recesí spočívá v tom, že obecně slabší ekonomická výkonnost je spojena s nižší výnosností ekonomiky a investic včetně depozit a cenných papírů. Státní dluhopisy s delší dobou splatnosti zobrazují časově vzdálenější budoucnost.

Na druhou stranu Fed upozorňuje, že inverze výnosové křivky může souviset s jinými faktory.

Akcie finančního sektoru obzvláště citlivého na pohyby dluhopisového trhu a jeho výnosů vzhledem k úzké závislosti úr. sazeb a ziskových marží finančních ústavů úterý oslabily 4,4 %.

Trump pohrozil cly a smazal nadšení obchodní dohody USA - Čína

Akciový trh se v pondělí vzepjal k růstu se smírčí, alespoň rámcovou a časově omezenou a podmíněnou dohodou domluvenou na nejvyšší prezidentské úrovni po summitu největších ekonomi světa G20 v Buenos Aires v Argentině podobající se červencovému rámcovému kompromisu USA a Evropské unie. Ta redukuje obchodní překážky, podpory a moratorium zvyšování citlivých cel na dovoz automobilů. Ta zatím pouze hasí požár další eskalace obchodní války v podobě zvýšení cel na dovoz Číny do USA mezi oběma zeměmi obecnějšími závazky Číny.

S dohodou se nadále pojí značná nejistota. Například obě delegace dohodu interpetovaly poněkud odlišně. Čína dohodou získala potřebný čas k dalším diplomatickým jednáním. Trhy dohodu chápou spíše jako odklad další série protekcionistických opatření. Během zimy tak Čína bude zkoumat míru kompromisu, který by byl pro Čínu i USA přijatelný. Hlavní vyjednávací páku drží USA. Jimi rozpoutaná obchodní válka totiž příliš nepoškodila jejich ekonomiku, naopak má ničivý dopad na ekonomiky jejch hlavních obchodních partnerů resp. soupeřů, tedy EU a Čínu.

Úskalí dohody vyvstaly z vod hned v úterý a snížily optimismus investorů. Trump totiž varoval, že se vrátí k restriktivní celní politice, pokud se USA a Čína nepřekonají rozdíly svých názorů.

Vzhledem k rozsáhlé globální provázanosti průmyslových firem na mezinárodním obchodu závislý průmyslový sektor v úterý vykázal pokles akcií 4,4 %. Akcie Boeingu a Caterpillaru, průmyslových gigantů s největší expozicí do zahraničí resp. do Číny, kteří reprezentují události a perspektivu zahraničního obchodu USA oslabily 4,9 % resp. 6,9 %. Jejich oslabení otočilo jejich pondělní zisky dosažené v euforii dosažení předběžné obchodní dohody USA - Čína. Jejich pokles oslabil hlavní akciový index nejprestižnějších akcií USA Dow Jones Industrial Average. Akcie Boeingu a Caterpillaru měly tendenci klesat v případě zpráv eskalace napětí mezinárodního obchodu.

Williams na rozdíl od Powella a Claridy naznačuje větší zvyšování úr. sazeb

Prezident Fedu New Yorku John Williams v úterý řekl, že by centrální banka USA měla počítat s pokračováním zvyšování úrokových sazeb přibližně během příštího roku. A to i přesto, že pozorně sleduje možná rizika zvýrazněná finančními trhy.

V minulých dnech Fed prostřednictvím svého guvernéra víceguvernéra Powella a Claridy ale naznačily, že zvyšování hlavní úr. sazby Fedu ji již navýšilo k její optimální úrovni.

Tyto komentáře posílily ceny akcií. Trh tyto vzkazy totiž vzal za signál, že zvyšování cíle hlavní úr. sazby USA Federal Funds Rate bude méně agresivní, než se trhy obávaly. Proto trh začal započítávat méně strmější trajektorii úrokových zvýšení. Silnější zvyšování úr. sazeb motivované potlačením inflačních rizik v podobě silnějšího růstu mezd kvůli vyčerpaným trhům práce včetně rekordně nízké míry nezaměstnanosti by totiž mohlo příliš zvýšit úrokové náklady firem a snížit tak jejich ziskovost s nepříznivým dopadem na ceny akcií.

Burzy USA ve středu kvůli smrti bývalého prezidenta Bushe staršího zavřeny

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 3,2 % na 2 700 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 3,1 % na 25 027 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 3,8 % na 7 158 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 9,0 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,7 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu. Svátky Dne díkůvzdání ji nicméně opět rozkolísaly. Silnější obchodní objemy z podzimu se přenášejí i do prosince.

V úterý značně klesaly akcie i sektoru doprava. Jediným sektorem z 11 hlavních sektorů indexu S&P 500, který se v úterý mohl pochlubit růstem akcií byly veřejné služby se ziskem 0,2 %.

Akciové burzy New York Stock Exchange (NYSE) a Nasdaq jsou ve středu zavřeny kvůli dnu smutku za bývalého prezidenta Georgeho Herberta Walkera Bushe, který zemřel v pátek 30. listopadu ve věku 94 let.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web