Akcie

Politika Blízký východ: Atentát na Sulejmáního zdražil ropu a vymazal zisky akciových trhů a přináší značné politické důsledky

Pondělí 6. leden 2020 23:14

Atentát 3. ledna na Kásima Sulejmáního, velitele speciálních jednotek Quds íránských revolučních gard raketovým útokem bezpilotního letadla Spojených států amerických na příkaz prezidenta USA Donalda Trumpa přispěl k eskalaci mezinárodního politického napětí, zejména na Blízkém východě ale i v USA.

Kvůli tomu značně zdražila ropa a oslabil americký akciový trh. Ten odepsal solidní zisk z předchozího, prvního obchodního dne tohoto roku. 

Írán truchlí a zuří. USA slíbil tvrdou pomstu. Patrně půjde o cíle na Blízkém východě včetně Iráku, Perském zálivu, Sýrii a dalších zemích spadajících do bezprostředního politického vlivu země. Bezpečnostní rizika ale vzrostoi i v USA. 

MImo to Írán dva dny po atentátu oznámil, že již nebude vázán mezinárodní dohodou Společný komplexní akční plán uzavřenou s pěti stálými členy Rady bezpečnosti Organizace spojených národů, USA, UK, Francií, Ruskem a Čínskou lidovou republikou a dále s Německem a Evropskou unií v roce 2015 a implementovanou v roce 2016, podle které tlumil svůj jaderný program výměnou za omezení sankcí kvůli svému jadernému programu. Írán nicméně slíbil kooperaci s Mezinárodní agenturou pro atomovouj energii (IAEA) s možností obnovení dohody. 

Prezident USA Trump Írán varoval před odvetou s tím, že USA mají na mušce 52 íránských cílů, některé “s velmi vysokou úrovní a důležitostí pro Írán a íránskou kulturu. 

Kromě toho Trump varoval Irák předtím vypuzením amerických a jiných mezinárodních vojsk z jeho území. Takové doporučení navržené iráckým premiérem totiž odhlasoval irácký parlament. “Máme tam velmi neobyčejně drahou leteckou základnu. Neodejdeme, pokud nám za ni nezaplatí,” glosoval Trump možné scénáře. Trump rovněž řekl, že pokud Irák nepřátelsky požádá armádu USA o odchod, USA na zemi uvalí sankce, “které ještě předtím nikdy neviděli. Sankce na Írán by vůči těmto vypadaly krotce”. Mezinárodní vojenské základy v Iráku jsou důležité pro boj s Islámským státem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web