Akcie

Politika EU: Španělská vláda získala těsnou důvěru, zemi bude řídit levice

Úterý 7. leden 2020 21:06

Po opakovaných volbách na 10.11. 2019, v kterých opět zvítězila středolevicová Španělská socialistická dělnická strana premiéra Pedro Sancheze vláda konečně získala důvěru parlamentu. Socialisté se na vládě dohodly s krajně levicovou volební aliancí Podemos. Parlament vládu potvrdil většinou dvou hlasů. Končí tak dlouhý, téměř roční politický pat ve Španělsku, v kterém Sanchezova vláda pouze nuceně spravovala zemi. Koaliční program počítá se zvýšením dani bohatých, citelným zvýšením minimální mzdy, rušení reforem trhu práce předchozí konzervativní vlády.

Socialisté s Podemos nemají absolutní většinu, jejich podporu zajišťují menší regionální strany. 

Evropská unie by se Španělskem ve fiskální oblasti měla mít menší práci než třeba s mnohem více zadluženou Itálií, která se snaží vyjednávat volnější rozpočtová a dluhová pravidla. Koaliční dohoda předpokládá s redukcí rozpočtového deficitu a veřejného dluhu. 

Překvapení není patrné z chystané politiky vůči Katalánsku. V plánu je dialog, jehož závěry by mněly být předmětem referenda. Jenže veškeré případné změny musí v souladu se španělskou ústavou. Ta prosazuje územní integritu Španělska.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web