Akcie

Politika eurozóna: Hnutí pěti hvězd a Demokratická strana se shodly na vládním programu

Úterý 3. září 2019 20:18

Populistické Hnutí pěti hvězd se se středolevicovou, dosud opoziční Demokratickou stranou shodlo na vládním programu a vytvoření vládní koalice. Program bude umírněnější než v případě předchozí vlády Hnutí pěti hvězd s euroskeptickou Ligou severu. Koalici v bleskovém online hlasování schválili členové Hnutí pěti hvězd.

Premiérem nové vlády bude opět Giuseppe Conte. Ten musí nejprve obsadit ministerské resorty ministry, prezentovat je prezidentovi a následně požádat parlament o vyslovení důvěry vládě.

Dluhopisový trh reagoval na zprávu snížením výnosů státních dluhopisů v projevu důvěry, že vláda důvěru parlamentu získá a rovněž ve snížení nebezpečí nejistoty předčasných voleb a politického napětí.

Spojení stran Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany by v Senátu disponovalo převahou jediného hlasu, ovšem již se ozvala menší levicová strana, že by takovou vládu podpořila. Obě strany nicméně před volbami spolu velmi tvrdě soupeřily a ani Demokratická strana není uvnitř vůbec jednotná.

Premiér Itálie Giuseppe Conte podal 20.8. demisi. Klíčem k tomuto kroku bylo podání žádosti hlasování o nedůvěře vlastní vládě krajně pravicovou a euroskeptickou Ligou severu dosud vládnoucí v dvoučlenné koalici s populistickým Hnutím pěti hvězd. Vládní koalice Ligy severu a Hnutí pěti hvězd se zformovala po jarních parlamentních volbách v roce 2018 a tedy trvala něco přes rok.

V posledních loňských parlamentních volbách vyhrálo Hnutí pěti hvězd. Od té doby se ale Liga severu podle průzkumů volebních preferencí zdvojnásobila svoji podporu. Ta se podle nich nyní pohybuje v intervalu 34 - 39 %. Mimo to jasně ovládla volby do Evropského parlamentu.

Proč Salvini potopil vládu?


Spoluvládnoucí krajněpravicová euroskeptická Liga severu, která s Hnutím pěti hvězd tvořila dvoučlennou koalici, dříve uvedla, že aktivizovala hlasování o nedůvěře současné vlády premiéra Giuseppeho Conteho. Salvini, který v dosluhující vládě je současně vícepremiérem a ministrem vnitra v prohlášení 8.8. řekl, že premiérovi Giuseppemu Contemu, který není členem žádné z koaličních stran, sdělil, že koalice s Hnutím pěti hvězd se rozpadla sotva po roce s tím, že by Itálie měla rychle dát volbu zpět voličům. Liga severu si stěžovala na spory ve vládní koalici.

Liga severu a Hnutí pěti hvězd vykazují spory v posledních měsících. Nedávno hlasovaly proti sobě v parlamentu v hlasování o budoucnosti vlakového spojení s Francií. Liga severu opakovaně prohlašovala, že rekonstrukci vlády si nepřeje a vyhlásila seznam oblastí “rozdílného názoru” vůči Hnutí pěti hvězd včetně infrastruktury, daní, práva, regionální autonomie a vztahů s Evropskou unií.

Liga severu pravděpodobně chtěla vydělat na vzestupu své popularity. Liga severu sice v loňských parlamentních volbách skončila až za Hnutím pěti hvězd a je tak v parlamentu druhou nejsilnější stranou, v letošních květnových volbách do Evropského parlamentu se ale již karta otočila a Liga severu, jíž vede Matteo Salvini, tyto volby jasně ovládla. Momentálně tak pelotonu politických stran Itálie kraluje. Vůči svému koaličnímu partnerovi má dle současných politických preferencí až dvojnásobnou podporu.

Možná ale ani sám Salvini nepočítal s tím, že se jiné politické strany spojí, aby Ligu severu vyšachovali z vlády. Salvini se několik dnů po oznámení snahy torpédovat vládu snažil situaci zachránit signálem, že by mohlo jít pouze o rekonstrukci vlády, Hnutí pěti hvězd ale dalo Lize severu na srozuměnou že jí již nevěří.

Itálie má s politickou nestabilitou bohaté zkušenosti, nikoliv však v létě, kdy má parlament prázdniny. V Itálii se po druhé světové válce ještě nikdy nekonaly parlamentní volby na podzim také proto, že v září jsou na programu přípravné práce státního rozpočtu pro příští rok, který musí být parlamentu prezentován v říjnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web