Akcie

Politika eurozóna/Itálie: Vládní Liga severu podala žádost o hlasování nedůvěře vládě

Pátek 9. srpen 2019 19:07

Strana Liga Severu tvořící vládu Itálie společně s Hnutím pěti hvězd 8.8. podala žádost o hlasování nedůvěře premiérovi Itálie v souladu s prohlášením svého lídra Mattea Salviniho 8.8.

Trhy na autodestrukční snahu italské vlády 9.8. reagovaly prodejem státních dluhopisů a akcií. Výnosy hlavních 10-letých státních dluhopisů se dotkly pětitýdenního maxima. V denním srovnání vzrostly nejvíce od května 2018, kdy po posledních jarních italských parlamentních volbách začala krystalizovat současná vládní koalice jejich populistických a euroskeptických vítězů, Ligy severu a Hnutí pěti hvězd. Pokles italského akciového trhu v řádu několika procentních bodů táhly banky. Italská burza stáhla níže jiné evropské akciové burzy.

Salvini, který v současné vládě je současně vícepremiérem a ministrem vnitra v prohlášení 8.8. řekl, že premiérovi Giuseppemu Contemu, který není členem žádné z koaličních stran, sdělil, že koalice s Hnutím pěti hvězd se rozpadla sotva po roce s tím, že by Itálie měla rychle dát volbu zpět voličům. Podle něj vládu sužují spory.

Přes jasný krok Ligy severu ukončit vládnutí současné vlády není jisté, že nedůvěra vládě bude vyjádřena. Pokud ano, moc se přesune do rukou prezidenta Itálie Sergia Mattarelly. Ten by mohl nejprve zkusit zformovat novou vládu, krajním řešením je rozpuštění parlamentu.

Liga Severu je v parlamentu druhou nejsilnější politickou stranou země, momentálně ale dle výsledků květnových voleb do Evropského parlamentu, které ovládla pelotonu politických stran Itálie kraluje. Vůči svému koaličnímu partnerovi má dle současných politických preferencí až dvojnásobnou podporu.

Liga severu a Hnutí pěti hvězd vykazují spory v posledních měsících. Tento týden hlasovaly proti sobě v parlamentu v hlasování o budoucnosti vlakového spojení s Francií. Liga severu opakovaně prohlašuje, že rekonstrukci vlády si nepřeje a vyhlásila seznam oblastí “rozdílného názoru” vůči Hnutí pěti hvězd včetně infrastruktury, daní, práva, regionální autonomie a vztahů s Evropskou unií.

Itálie má s politickou nestabilitou bohaté zkušenosti, nikoliv však v létě, kdy má parlament prázdniny. V Itáli se po druhé světové válce ještě nikdy nekonaly parlamentní volby na podzim také proto, že v září jsou na programu přípravné práce státního rozpočtu pro příští rok, který musí být parlamentu prezentován v říjnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web