Akcie

Politika Eurozóna: Přebral Salvini? Úvodní rozhovory Demokratické strany a Hnutí pěti hvězd jsou údajně na dobré cestě

Pondělí 19. srpen 2019 21:28

První kontakty dosud opoziční strany Itálie, levicové Demokratické strany s vládní populistickou stranou Hnutí pěti hvězd o možnosti vytvoření nové vládní koalice jsou podle zdroje Demokratické strany se znalostí rozhovorů na dobré cestě.

Spoluvládnoucí krajněpravicová euroskeptická Liga severu, která s Hnutím pěti hvězd tvoří dvoučlennou koalici, uvedla, že aktivizovala hlasování o nedůvěře současné vlády premiéra Giuseppeho Conteho. Salvini, který v současné vládě je současně vícepremiérem a ministrem vnitra v prohlášení 8.8. řekl, že premiérovi Giuseppemu Contemu, který není členem žádné z koaličních stran, sdělil, že koalice s Hnutím pěti hvězd se rozpadla sotva po roce s tím, že by Itálie měla rychle dát volbu zpět voličům. Liga severu si stěžovala na spory ve vládní koalici.

Liga severu a Hnutí pěti hvězd vykazují spory v posledních měsících. Tento týden hlasovaly proti sobě v parlamentu v hlasování o budoucnosti vlakového spojení s Francií. Liga severu opakovaně prohlašuje, že rekonstrukci vlády si nepřeje a vyhlásila seznam oblastí “rozdílného názoru” vůči Hnutí pěti hvězd včetně infrastruktury, daní, práva, regionální autonomie a vztahů s Evropskou unií.

Liga severu pravděpodobně chtěla vydělat na vzestupu své popularity. Liga severu sice v loňských parlamentních volbách skončila až za Hnutím pěti hvězd a je tak v parlamentu druhou nejsilnější stranou, v letošních květnových volbách do Evropského parlamentu se ale již karta otočila a Liga severu, jíž vede Matteo Salvini, tyto volby jasně ovládla. Momentálně tak pelotonu politických stran Itálie kraluje. Vůči svému koaličnímu partnerovi má dle současných politických preferencí až dvojnásobnou podporu.

Možná ale ani sám Salvini nepočítal s tím, že se jiné politické strany spojí, aby Ligu severu vyšachovali z vlády. Salvini se několik dnů po oznámení snahy torpédovat vládu snažil situaci zachránit signálem, že by mohlo jít pouze o rekonstrukci vlády, Hnutí pěti hvězd ale dalo Lize severu na srozuměnou že jí již nevěří.

Přes jasný krok Ligy severu ukončit vládnutí současné vlády není jisté, že nedůvěra vládě bude vyjádřena. Pokud ano, nebo pokud ještě předtím premiér rezignuje a vláda tak skončí, moc se přesune do rukou prezidenta Itálie Sergia Mattarelly. Ten by vedl jednání s politickými stranami o možnostech sestavení nové vlády. V případě, že by tato cesta nikam nevedla, Mattarelovy by nezbylo než parlament rozpustit a stanovit předčasné volby.

Itálie má s politickou nestabilitou bohaté zkušenosti, nikoliv však v létě, kdy má parlament prázdniny. V Itáli se po druhé světové válce ještě nikdy nekonaly parlamentní volby na podzim také proto, že v září jsou na programu přípravné práce státního rozpočtu pro příští rok, který musí být parlamentu prezentován v říjnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web