Akcie

Politika eurozóna: Předsedkyní Evropské komise zvolena von der Leyenová

Středa 17. červenec 2019 17:53

První žena v čele Evropské komise EU v historii se jmenuje Ursula von der Leyenová. Dosavadní ministryně obrany Německa získala byla začátkem července na post nominována lídry států EU. Nově zvolený Evropský parlament pak hlasováním podle svého předsedy Davoda Sassoliho v poměru 383/327 von der Leyenovou do čela nejvyšší Evropské komise schválil.

Konzervativní politička (za Křesťanskodemokratickou unii CDU) nakonec získala podporu i socialistického a liberálního křídla Evropského parlamentu. Současně se schválením její domovské konzervatiovní frakce von der Leyenová získala nezbytný mandát. Ten o velikosti 52 % je v souladu s mandáty předchozích lídrů Evropské komise. Odcházející předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker získal 56 %, jeho předchůdce Jose Manuel Barroso 52 % pro svůj druhý mandát a 56 % pro první mandát.

K hlavním úkolům nové Evropské komise budou patřit politika životního prostředí vzhledem ke změnám globálního klimatu, obchodní, hospodářská a protimonopolní politika, migrační politika, upevňování demokracie v Evropě a taky řešení vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Von der Leynová s cílem zajistit si podporu Zelených plánuje změnit Evropu na první klimaticky neutrální kontinent světa do roku 2050. Takový kontinent z definice dokáže emise kompenzovat metodami odstraňování škodlivých plynů ohřívajících planetu z její atmosféry jako je například výsadba stromů. Politička dále slíbila v prvních 100 dnech své vlády “Zelený nový úděl”.

Přestože pro von der Leyenovou nakonec hlasovali evropští socialisté, Levicová Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) je stále proti. Bývalá ministryně obrany se v této funkci nevyhnula skandálům spojených s pravicovým extremismem Bundeswehru, s rezervami vojenské připravenosti a s oceňováním armádních kontraktů.

SPD po katrastrofálním propadu volebních preferencí a výprasku ve volbách Evropského parlamentu zvažuje svoje pokračování ve velké koalici s Křesťanskodemokratickou CDU a Křesťansko-sociální uni Bavorska CSU. Někteří politici strany naznačili, že nominace von der Leyenové může být poslední kapkou jejich odchodu z vlády.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web