Akcie

Politika Evropská unie: Lidovci a Zelení v Rakousku uzavřeli koaliční dohodu, Zelení ji jasně podpořili

Pondělí 6. leden 2020 23:12

Kongres strany Zelení - zelená alternativa Rakouska 93,2 % hlasů potvrdil podporu vedení strany dosažení koaliční vládní dohody s Novou lidovou stranou (FPO). Zelení tak poprvé v historii míří do vlády Rakouska jako menší partner lidovců. Sebastian Kurz se tak opět stane kancléřem. Prezident Alexander Van der Bellen podle jeho úřadu jmenuje novou vládu v úterý.

Zelení museli přistoupit na protiimigrační požadavky lidovců, například zákaz nošení šátků až do 14 let ze současných 10 let. Zelení museli skousnout i kontroverzní preventivní detenci lidí považovaných za hrozbu veřejné bezpečnosti, byť ještě trestný čin nespáchali. 

Mimo to ale Zelení dosáhli řadu ekologických opatření. Ta by měla zemi vést k preferenci ekologicvké dopravy. Rakousko bude rovněž mapovat ekologickou náročnost ekonomiky. Tato příprava by časem měla přinést daňovou diferenci, spravedlivější vůči životnímu prostředí. 

A současně jejich účastí ve vládě vyblokovali dosavadního partnera lidovců, antiimigrační, euroskeptickou, populistickou, nacionalistickou a konzervativní Stranu svobody Rakouska. Po korupční aféře jejího předchozího předsedy Heinze-Christian Stracheho svobodní museli vládu opustit a Rakousko zamířilo k předčasným volbám. 

Předseda Zelených Werner Kogler připomněl, že koaliční dohoda musí respektovat volební zisky lidovců a zelených. Lidovci volby vyhráli se ziskem 37,5 %, Zelení obsadili 4. příčku se ziskem 13,9 % hlasů. 

Situaci v Rakousku pozorně sleduje severní soused země Německo. Tam sice stále vládne velká koalice křesťanských stran, Křesťanské demokratické unie Německa CDU a Křesťanské sociální unie v Bavorsku CSU se Sociální demokratickou stranou Německa. Jenže sociální demokraté po volebních propadech zvažují odchod z vlády. Pak by jedinou reálnou variantou vlády bylo spojení CDU/CSU se Svobodnou demokratickoiu stranou FDP a Aliance 90/Zelení. Ti ve vládě zasedali naposledy začátkem milénia se sociálními demokraty.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web