Akcie

Politika Řecko: Volby ovládla středopravicová Nová demokracie

Pondělí 8. červenec 2019 18:12

Parlamentní volby Řecka 7.7. vyhrála středopravicová konzervativní strana Nová demokracie. Z vládnoucího trůnu tak sesadila dosud vládnoucí koalici levicové Syrizy a pravicově konzervativních Nezávislých Řeků.

Nová demokracie v parlamentních volbách ovládla absolutní většinu se 158 poslaneckými mandáty v 300-členném Helénském parlamentu.

Prezident Nové demokracie Kyriakos Mitsotakis byl hned v pondělí 8.7. jmenován novým řeckým premiérem. Vláda slibuje podporu pracovních míst a investic a nižší daně.

Předchozí vládě se sice minulý rok povedlo vyvázat Řecko z přísného dohledu mezinárodních věřitelů, ale ekonomika roste stále jen skromně a nezaměstnanost zůstává vysoká, přestože v poslední pětiletce významně klesla. Řecko je rovněž unaveno roky EU předepsaných úspor.

Řecké trhy na zprávu reagovaly výběrem silných zisků předchozích dnů a oslabením cen akcií vytvořených očekáváním vítězstvím Nové demokracie. Hlavní index řecké burzy bluechipových akcií FTSE/ATHEX (ATF) oslabil 1,7 %. Výnosy řeckých státních dluhopisů klesly na nové historické minimum. Výnos 10-letého státního dluhopisu klesl na na 2,01 %. Pozice trhů naznačuje příznivá očekávání vývoje řecké ekonomiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web