Akcie

Politika UK: Boris Johnson i po druhém kole voleb lídra Konzervativní strany jasně v čele

Středa 19. červen 2019 15:49

Boris Johnson jasně vyhrál i druhé kolo voleb lídra Konzervativní a unionistické strany. Volby určí nástupce Theresy Mayové, která v minulých dnech post opustila.

Johnson preferuje dohodu s Evropskou unií odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska u EU, ale s cílem nedopustit další odklad brexitu po posledním termínu 31.10. Jediným způsobem podle Johnsona jak toho dosáhnout je připuštění brexitu bez dohody, na který se se má podle něj UK připravit, aby získalo novou výhodnější obchodní dohodu.

Ve druhém kole volby Johnson, dřívější ministr zahraničí a starosta Londýna získal 40,3 % hlasů (v 1. kole 36,4 %). Na 2. místě se umístil Jeremy Hunt, dosavadní ministr zahraničí UK s 14,7 % hlasů (v 1. kole 13,7 %). Třetí byl Michael Gove, ministr životního prostředí s 13.1 % (v 1. kole 11,8 %). Čtvrtý byl Rory Stewart, ministr zahraničního rozvoje s 11,8 % (v prvním kolem 6,1 %) a pátý skončil Sajid Javid, ministr vnitra, s 10,5 % (v 1. kole 7,3 %).

Dominic Raab skončil poslední, šestý s 9,6 % hlasů (v 1. kole 8,6 %) a jelikož nezískal požadovaný počet hlasů, je z dalšího hlasování vyřazen.

Volby pokračují vylučovacím způsobem již 19.6. odpoledne. Jakmile ve finále zůstanou jen dva kandidáti, poštovní hlasování všech členů strany rozhodne o novém lídrovi. Ten by měl být zvolen do konce července.

Prakticky všichni kandidáti na post lídra strany a tím i premiéra UK preferují brexit, většinou i s variantou tvrdého brexitu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web