Akcie

Politika UK: Boris Johnson i v třetí volbě lídra Konzervativní strany navýšil své vedení

Čtvrtek 20. červen 2019 14:16

Boris Johnson jasně vyhrál i třetí kolo voleb lídra Konzervativní a unionistické strany poslanců Konzervativní strany dolní komory parlamentu UK19.6. a ještě zvýšil své vedení před konkurenty.

Vyřazeným kandidátem byl v 3. kole ministr zahraničního rozvoje Rory Stewart. Volby určí nástupce Theresy Mayové, která nedávno post lídra strany a premiérky opustila. Volby pokračují vylučovacím způsobem již 20.6. odpoledne dalšími dvěma koly, které již definitivně rozhodne o dvojici nejpreferovanějších kandidátů. Jakmile ve finále zůstanou jen dva kandidáti, poštovní hlasování všech přibližně 160 000 členů strany rozhodne o novém lídrovi. Ten by měl být zvolen do konce července.

Johnson preferuje dohodu s Evropskou unií odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska u EU, ale s cílem nedopustit další odklad brexitu po posledním termínu 31.10. Jediným způsobem podle Johnsona jak toho dosáhnout je připuštění brexitu bez dohody, na který se se má podle něj UK připravit, aby získalo novou výhodnější obchodní dohodu.

V třetím kole volby Johnson, dřívější ministr zahraničí a starosta Londýna získal 45,7 % hlasů (v 1. kole 36,4 %, v 2. kole 40,3 %). Na 2. místě se opět umístil Jeremy Hunt, dosavadní ministr zahraničí UK se 17,3 % hlasů (v 1. kole 13,7 %, v 2. kole 14,7 %). Třetí byl Michael Gove, ministr životního prostředí s 16,3 % (v 1. kole 11,8 %, v 2. kole 13,1 %) a čtvrtý skončil Sajid Javid, ministr vnitra, s 12,1 % (v 1. kole 7,3 %, v 2. kole 10,5 %). Johnson tak posbíral tolik hlasů jako jeho zbylí konkurenti.

Rory Stewart, ministr zahraničního rozvoje, skončil poslední, pátý s 8,6 % hlasů (v 1. kole 6,1 %, v 2. kole 11,8 %) a je tak z dalšího hlasování vyřazen.

Prakticky všichni kandidáti na post lídra strany a tím i premiéra UK preferují brexit, většinou i s variantou tvrdého brexitu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web