Akcie

Politika UK: Kandidát na post lídra konzervativců Johnson říká, že řešení irské hranice může počkat

Středa 19. červen 2019 17:09

Boris Johnson, vedoucí kandidát na posty Konzervativní strany a premiéra UK řekl, že otázka řešení irské hranice poté, co Spojené království Velké Británie a Severního Irska opustí Evropskou unii by mohla být vyřešena během implementační doby s EU.

Tyto otázky lze řešit, zatímco UK vystoupí z EU, řekl bývalý ministr zahraničí a starosta Londýna Johnson.

Klíčová otázka brexitu, jak zvládnout udržet citlivou hranici mezi provincií UK Severního Irska a člena EU Irska a vytvoření řešení tzv. nouzové irské pojistky bránící návratu rozsáhlých kontrol na těchto hranicích po brexitu mezi dvěma odlišnými obchodními systémy se ukázala jako nejošemetnější a nejspornější část rozhovorů brexitu UK a EU.

Irská pojistka proto počítala s tím, že Severní Irsko na neurčitou dobu zůstane součástí celní unie s EU (v rámci níž žádné vnitřní hraniční ani celní kontroly mezi státy neprobíhají) i po 21.1. 2020, což je v dojednané smlouvě brexitu s EU obsažené datum pro odchod UK z celní unie. Tento stav by měl trvat do doby než se někdy v budoucnu dohodne stálé obchodní uspořádání s Evropskou unií.

Irská pojistka byla jedním z důvodů, proč vládní dohoda brexitu s EU nebyla schválena parlamentem. Euroskeptičtí poslanci se domlouvali, že vágní časové určení dohody může vést k jejímu věčnému trvání. Irskou pojistku odmítá i severoirská Demokratická unionistická strana, která podporuje vládu konzervativců v dolní komoře parlamentu. Opatření by totiž logicky oddělovalo Severní Irsko od zbytku UK.

Irská otázka tedy je představuje jen odklad řešení těžko řešitelné otázky. Její řešení zatím příliš neprezentuje ani Boris Johnson.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web