Akcie

Politika UK: Parlament ve druhém čtení schválil vládní smlouvu brexitu s EU

Pátek 20. prosinec 2019 19:33

Nová dolní komora parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska ve druhém čtení schválila zákon odchodu UK z Evropské unie poměrem hlasů 358/234. Po parlamentních volbách, které Konzervativní straně prosazující aktuální vládní dohodu brexitu s EU dosadily dostatečnou parlamentní většinu je brexit do aktuálního termínu 31.1. prakticky jistý.

Poslední část ratifikačního procesu má začít v dolní komoře parlamentu UK po Vánocích, do 9.1. by zákon brexitu, resp. Dohody odchodu měla dolní komora parlamentu schválit. Poté horní komora parlamentu, Sněmovna lordů a královna budou mít přes tři týdny na schválení resp. podpis zákona a jeho definitivní uzákonění. 

Poté budou UK s EU projednávat obchodní dohodu. Premiér Boris Johnson stanovil na dosažení této dohody termín do konce roku 2020, což se zejména Evropské unii jeví jako velmi ambiciózní termín. 

Až UK z bloku odejde, nastane jedenáctiměsíční přechodné období, jehož konec je zatím stanoven na prosinec 2020. Během něj budou UK i EU dojednávat dohody upravující budoucí vzájemné vztahy. UK už nebude členem EU, prakticky se ale pro firmy a občany nic nezmění. Britská vláda již dala najevo, že návrh brexitového zákona bude obsahovat ustanovení, která prodloužení přechodného období vylučuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web