Akcie

Politika UK: Politické preference Konzervativní strany s nástupem vedení Johnsona prudce stouply

Středa 21. srpen 2019 19:30

Podle průzkumu veřejného mínění agentury Kantar zveřejněného 21.8. preference Konzervativní strany s nástupem Borise Johnsona do funkce jejího lídra a předsedy vlády UK pokračují v silném růstu. Její náskok na druhou Labouristickou stranu vzrostl na 14 procentních bodů! Tvrdší jednoznačný postoj Johnson k brexitu tak zřejmě vrací své straně zpět voliče.

Růst preferencí Konzervativní strany se dle online hlasování Kantaru zvýšil na 42 % z 25 % v květnu, naopak preference labouristů oslabily na 28 % z 34 % v květnu, tedy z měsíce, kdy byl podniknut poslední srovnatelný průzkum. Podpora proevropských Liberálních demokratů odmítajících brexit zůstala od květnového šetření nezměněna na 15 %. Preference Strany brexitu oslabily na 5 % z 10 % v květnu a preference Skotské národní strany zůstávají na květnových 5 %.

Nesmlouvavý postoj Johnsona k brexitu se tak názorově přiblížil Straně brexitu Nigela Farage, tváře úspěšsné brexitové kampaně pred referendem brexitu v roce 2016. Změna rétoriky konzervativců s Johnsonem v jejich čele tak patrně vráží klín mezi obě strany a stojí za exportem hlasům pro Konzervativní stranu právě ze Strany brexitu.

Strana brexitu v květnových volbách do Evropského parlamentu šokovala vítězstvím, když za sebou přesvědčivě nechala jak Labouristickou stranu na 3. tak i Konzervativní stranu na 5. místě. V této době patrně kullimovalo rozladění voličů nejednoznačného postoje hlavních politických soků, konzevrativců a labouristů v otázce brexitu. V dubnu EU a UK odložili brexit na 31.10. a v polovině května labouristé odstoupili z jednání s konzervativci o brexitu. Krátce po debaklu voleb do Evropského parlamentu tehdejší premiérka Mayová ohlásila na rezignaci na posty leaderky Konzervativní strany a premiérky UK.

Pode podobného průzkumu z poloviny srpna se podpora Konzervativní strany po nástupu Johnsona do jejího čela zvýšila o 6 procentních bodů na 31 %, opoziční Labouristickou stranu by dle šetření volilo 27 %.

Boris Johnson, předseda vlády UK slíbil, že UK z EU dostane v termínu brexitu do 31.10 lépe s dohodou s EU nebo bez ní i vzdor tomu, že parlament UK s tímto postupem několikrát hlasováním vyjádřil nesouhlas. Johnson deaktivaci parlamentu nevyloučil proto, aby poslancům zabránil blokovat brexit bez dohody.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web