Akcie

Politika UK: Triumf Konzervativní strany v klíčových předčasných parlamentních volbách spojený s parlamentní většinou dává zelenou brexitu

Pátek 13. prosinec 2019 17:45

Vládnoucí Konzervativní strana jasně vyhrála předčasné neobyčejně důležité parlamentní volby Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Se ziskem 361 poslaneckých křesel, největším vítězství od dob volební výhry Margareth Thatcherové v roce 1987 Konzervativní strana obnovila parlamentní většinu, o kterou přišla předčasnými parlamentními volbami v roce 2017. Konzervativci se dokázali sjednotit za aktuální vládní dohodou s Evropskou unií a její prosazení novým parlamentem tak zvládnou možná ještě do konce roku.

Konzervativní strana tak dokázala porazit domácí opozici dosud nejasného a odkládaného odcházení UK z Evropské unie, která jí v parlamentu bránila vládní či neřízený brexit prosadit. Silný mandát voleb bude znát i psychologicky, po referendu v roce 2016, které nevyznělo tak jasně pro brexit. UK se volbami dokázala sjednotit s cílem brexitu, který tím může být realizován. 

Vládu budou po brexitu čekat ještě náročná jednání s EU obchodní dohody. Přesto se Konzervativní straně podařilo rozetnout hlavní gordický uzel brexitu a epické drama patrně přejde v mýdlovou operu. To je důležité pro ekonomiku. Odstraní se nejistoty brexitu a měl by posílit ekonomický růst. Taky proto den po parlamentních volbách značně posilovala britská libra k dolaru, 1,1 % a akciové trhy Evropy. Hlavní akciový index burzy UK FTSE v první den po parlamentních volbách rostl 1,3 %

Hlavní opoziční strana, Labouristická strana, ve volbách propadla, získala jen 203 poslaneckých mandátů a dopadla tak nejhůře od parlamentních voleb v roce 1935. Řadu jejích poslaneckých mandátů obsadí konzervativci. Lídr strany Jeremy Corbyn slíbil, že stranu povede již jen přechodně, maximálně do volby nového lídra strany.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web