Akcie

Politika UK: Většina Britů říká, že jakákoliv dohoda brexitu by měla být předmětem referenda

Středa 21. srpen 2019 19:31

Rostoucí preference Konzervativní strany nejsou jedinou zprávou průzkumu předvolebních preferencí. Další zpráva politických šetření pro premiéra příznivá není. Jakákoliv konečná dohoda resp řešení vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie by podle 52 % respondentů šetření agentury Kantar měla podléhat referendu. Toto řešení naopak oponuje 29 % dotázaných. Názor na tuto věc postrádá 19 % dotazovaných.

Navíc jen 23 % Britů řeklo, že brexit bez dohody je jejich preferovaný scénář. Bez znalosti preferovaného průběhu brexitu je podle průzkumu momentálně 22 % dotázaných.

Zajímavostí je, že podle průzkumu z poloviny srpna většina Britů souhlasí s premiérem, tedy s brexitem za každou cenu.

Většina Britů se podle zprávy Reuters domnívá, že premiér Spojeného království Velké Británie a Severního Irska musí UK dostat z Evropské unie za jakoukoliv cenu, i kdyby to znamenalo deaktivaci parlamentu UK. Zpráva cituje průzkum veřejného mínění pro deník Daily Telegraph z 12.8.

Průzkum ukázal, že 54 % dotázaných po odečtení nerozhodných hlasů schvaluje, aby Johnson zajistil brexit jakýmkoliv způsobem včetně deaktivace parlamentu pokud by to bylo nezbytné, aby zabránil poslancům, aby brexit zastavili. Nesouhlas s tvrzením vyslovilo zbylých 46 % rozhodlých dotázaných.

Boris Johnson, předseda vlády UK slíbil, že UK z EU dostane v termínu brexitu do 31.10 lépe s dohodou s EU nebo bez ní i vzdor tomu, že parlament UK s tímto postupem několikrát hlasováním vyjádřil nesouhlas. Johnson deaktivaci parlamentu nevyloučil proto, aby poslancům zabránil blokovat brexit bez dohody.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web