Akcie

Politika USA: Sněmovna reprezentantů Kongresu prosadila obvinění/impeachment prezidenta, Senát zřejmě Trumpa podrží

Čtvrtek 19. prosinec 2019 20:24

Sněmovna reprezentantů Kongresu USA formálně prosadila oba navrhované články obvinění/impeachmentu prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa. Proces impeachmentu završí horní komora Kongresu Senát, kde dominují Trumpovi republikáni, kteří by měly prezidenta obvinění zbavit a potvrdit jej ve funkci.

Reprezentanti hlasovali téměř výhradně dle stranických linií, takže Demokratickou stranou ovládaná Sněmovna reprezentantů schválila článek obvinění “zneužití moci” poměrem hlasů 230/197 hlasů a článek “obstrukce Kongresu” poměrem hlasů 229/198. Sněmovna reprezentantů Trumpa viní z toho, že z nejvyšší veřejné pozice vydíral Ukrajinu s cílem pošpinit jeho předpokládaného hlavního soka v prezidentských volbách 2020. Obstrukce Kongresu se měl Trump dopustit naváděním představitelů administrativy, aby bojkotovali obsílky Sněmovny reprezentantů Kongresu pro šetření a dokumenty vztažené k impeachmentu. 

Senát proklamuje, že Trumpa podrží


Prezident Trump tak vchází do historie jako třetí prezident USA čelící impeachmentu. Po Novém roce by tak o jeho odsouzení a odchodu z funkce prezidenta či zproštění obžaloby hlasovala horní komora Kongresu Senát, v kterém republikáni drží většinu. Proto se čeká, že Trump bude prezidentem minimálně do příštích prezidentských voleb, které se konají v listopadu 2020. 

K prosazení odsouzení a sesazení Trumpa z Bílého domu by Senát potřeboval najít 2/3 většinu hlasů. Republikáni momentálně drží většinu 53 vůči 45 demokratům a 2 nezávislým, kteří většinou hlasují s opozičními demokraty. K odsouzení Trumpa a jehio odstranění z úřadu prezidenta by opozice potřebovala získat alespoň 20 republikánských hlasů. Nikdo z republikánů neindikoval, že by hlasoval s demokraty pro obvinění Trumpa. Vůdce republikánské většinu Mitch McConnell predikuje, že k odvolání Trumpa nedojde. “Není šance,” řekl. 

Proces impeachmentu pokračuje zatím bez větších překvapení, navíc se čeká, že Senát zabrání většímu politickému zemětřesení. Taky proto se hlavní akciový index USA S&P 500, EUR/USD a zlato po potvrzení impeachmentu Sněmovnou reprezentantů Kongresu obchodují bez větších změn.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web