Akcie

Potvrdí dubnové indexy ZEW a PMI eurozóny stabilizaci? (výhled událostí týdne eurozóny)

Pondělí 15. duben 2019 14:54

Dubnové index ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné situace Německa resp. eurozóny (16.4.) a indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny (18.4.) jsou hlavní makroekonomické týdne eurozóny.

Indexy ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné situace Německa resp. eurozóny (4 2019, 16.4.): Trh pro Německo čeká malý vzestup ekonomických očekávání (která se na přelomu 1 a 2Q pohybují na hraně stagnace) a současně další pokles již slabého hodnocení současné situace. V posledních měsících se ekonomická očekávání zvýšila na pozadí odkladu odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a optimismu omezení obchodních válek kvůli progresu jednání hlavních válečníků mezinárodního obchodu, dvou největších ekonomik světa, Spojených států amerických a Čínské lidové republiky. Přesto úrovně ekonomických očekávání a současné situace zůstávají slabé.

Sentiment ekonomické veřejnosti Německa resp. eurozóny je poslední rok stále zatížen hlavně obchodními válkami rozpoutanými USA, a to nejen s Evropskou unií ale taky s Čínou. Kromě tlaků mezinárodního obchodu ekonomická morálka je snižována taky nejistotami Brexitu. Kromě přímého vlivu obchodních válek na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou redukovat výdaje a investice domácností a firem.

Zdá se však, že by alespoň některé těchto nejistot měly brzo ustoupit. Proto by mělo posílit i očekávání ekonomiky a tím i ekonomický růst.

Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomické aktivity Francie, Německa a eurozóny (4 2019, 19.4.): V březnu slabost ekonomiky Francie, Německa a eurozóny, hlavně průmyslu nečekaně silně eskalovala.

Aktivita zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomické aktivity Francie se pohybují v mírné recesi. V Německu je vývoj globalizovaného průmyslu a na domácí poptávce mnohem více citlivějších služeb mnohem více rozdílný. Aktivita zpracovatelského průmyslu upadla do značné recese, naopak růst aktivity služeb je solidní. Celkově růst ekonomické aktivity dále zmírnil. V agregátu celé eurozóny proto aktivita zpracovatelského průmyslu je v menší recesi a aktivita služeb stejně jako celková ekonomická aktivita vykazuje další oslabení mírného růstu.

Růst HDP Německa, Francie a eurozóny během loňského roku oslabil na minimum jak v případě Německa tak v eurozóně.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Ekonomický sentiment očekávání i současné situace Německa i eurozóny stejně jako ekonomická aktivita Německa, Francie i eurozóny přes známky stabilizace je obecně slabá. To je nepříznivá zpráva pro akcie a euro a dobrá zpráva pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web