Akcie

Přehled týdenních událostí v USA

Středa 14. listopad 2018 12:54

​​Přehled událostí začal dnes Indexem CPI a bude pokračovat v následujících dnech. Očekáváme především pozitivní dopad pro akcie a dolar, naopak nepříznivý pro dluhopisy a zlato.

Index CPI (14.11.; 14.30 SEČ): Na průmyslové i spotřebitelské úrovni včetně svého segmentu bez cen potravin a energií meziroční inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň. Zdá se však, že inflace v posledních měsících poněkud slábne. Pohybuje se na rovnovážných úrovních 2,0 - 3,0 %, mírně nad cílem centrální banky 2,0 %. 

Hlavním motorem růstu spotřebitelských cen byla v posledních kvartálech ropa/energie. Ukazatele spotřebitelské inflace jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Maloobchodní tržby (15.11.): Spotřeba domácností pokračuje v solidním růstu za podpory silné spotřebitelské důvěry. Ta je tažena robustním trhem práce, decentním růstem mezd, silným akciovým trhem a obecně prosperující ekonomikou. Solidní růst maloobchodních tržeb je páteří růstu celého hospodářství USA a potažmo i světa.

Index Empire State obecné ekonomické aktivity Fed New Yorku (15.11.): Trh čeká drobné snížení čelního indexu. Přesto růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu by měl zůstat solidní. Podobný optimismus vidí firmy i pro první pololetí 2019.

Index obecné ekonomické aktivity Fed Philladelphia (15.11.): Trh čeká drobné snížení čelního indexu. Přesto růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu by měl zůstat solidní. Podobný optimismus vidí firmy i pro první pololetí 2019.

Očekávaný dopad dat na trhy: Optimální inflace je dobrá pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato, solidní růst spotřeby domácností a regionální ekonomické aktivity by měl pomoci akciím a dolaru. Nepříznivě se promítne do dluhopisů a zlata.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web